8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

30.09.2020 / 14:35 Kultura - Od 1. do 22. oktobra

Historijski muzej BiH domaćin World press photo izložbe

Historijski muzej BiH domaćin World press photo izložbe
Foto: Vijesti.ba

Historijski muzej Bosne i Hercegovine domaćin je i organizator svjetski prestižne World press photo izložbe, koja će se na platou Muzeja moći pogledati od 1. do 22. oktobra ove godine.

Izložba prikazuje najuspješnije fotografije pobjednika World Press Photo takmičenja iz domena foto - žurnalizma za ovu godinu.

Takmičenje koje se organizuje od 1955. godine odaje priznanje profesionalnim fotografima za najbolju fotografiju u određenoj kategoriji. Fotografije su prezentovane kao samostalne ili u obliku priča u osam kategorija.

Ove godine je na takmičenju učestvovalo 4.282 fotografa iz 125 država – sa ukupno 73.996 fotografija. Kroz prikazane fotografije posjetioci će imati priliku da vide prizore koji rekontekstualiziraju aktuelne probleme savremenog društva.

Od 2019. godine, pored ostalih, postoji i nagrada za foto-priču godine, koja odaje priznanje fotografu čija kreativnost i vještine vizuelno predstavljaju priču od velikog dokumentarnog značaja.

Nagrađene fotografije su prezentovane na putujućoj izložbi u 120 gradova i 50 država tokom godine, a pogledalo ju je više od četiri miliona ljudi u svijetu.

Sarajevska izložba se realizuje uz pomoć Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo