°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

30.09.2020 / 17:40 Svijet - Borbe oko sporne regije

Evropski sud poručio Armeniji i Azerbejdžanu da zaštite civile

Evropski sud poručio Armeniji i Azerbejdžanu da zaštite civile
Foto: Vijesti.ba

Evropski sud za ljudska prava naložio je Armeniji i Azerbejdžanu da izbjegavaju bilo kakvu vojnu akciju koja bi mogla ugroziti život i zdravlje civila, saopćeno je u srijedu.

Sud sa sjedištem u Strasbourgu saopćio je da smatra da će trenutne borbe oko sporne regije Nagorno-Karabah dovesti do teških kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima, prenio je dpa.

Sud je donio presudu nakon što je Armenija zatražila da Azerbejdžan naloži zaustavljanje napada na civile i vojnom napredovanju prema civilnim naseljima u Nagorno-Karabahu i u samoj Armeniji.

Obje zemlje međusobno su se optuživale za napad na civilne mete u najnovijem sukobu zbog otcjepljenog područja Azerbejdžana, naseljenog Armencima, Nagorno-Karabaha.

Prvi pokušaj tadašnje sovjetske autonomne pokrajine da se otrgne od Azerbejdžana, 1988. godine, praćen je rasprostranjenim etničkim sukobima.

Više od milion civila raseljeno je i hiljade života izgubljeno prije nego što je primirje 1994. stabiliziralo situaciju, a armenske i snage Karabaha kontrolisale su gotovo čitavu regiju, kao i velika susjedna područja Azerbejdžana.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo