10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

08.10.2020 / 07:57 BiH - Izvještaj

Evropska komisija konstatirala: Čavara blokirao Ustavni sud FBiH

Evropska komisija konstatirala: Čavara blokirao Ustavni sud FBiH
Foto: Vijesti.ba

BiH je dobila niz negativnih ocjena u najnovijem Izvještaj Evropske komisije o napretku na putu ka EU.

Izvještaj EK na konkretnim je primjerima potpuno razotkrio i adresirao namjere dijela političkih struktura u stalnoj blokadi funkcioniranja državnih institucija, čime zapravo onemogućavaju Bosnu i Hercegovinu da napreduje prema Europskoj uniji.

Tako se na HDZ BiH i predsjednika FBiH Marinka Čavaru u Izvještaju odnosi dio koji govori o (ne)funkcionisanju Ustavnog sud Federacije BiH.

„Ustavni sud entiteta Federacija BiH radi samo sa pet od devet sudija; ovo ozbiljno smanjuje kapacitet za donošenje odluka, budući da je kvorum zahtijeva pet sudija. Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ne može da funkcioniše sa samo troje sudija od sedam potrebnih. Predsjednik entiteta i Parlament moraju ubrzano popuniti upražnjena mjesta“, stoji u Izvještaju EK.

Naime, predsjednik entiteta FBiH Marinko Čavara u ladici čuva listu kandidata sa koje bi trebalo da imenuje troje sudija u Ustavni sud FBiH, koju mu je još u oktobru prošle godine dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV). Čavara zapravo samo izvršava naredbe HDZ-a koji sve procese u FBiH, pa i funkcionisanje Ustavnog suda, uslovljava izmjenama Izbornog zakona.

Podsjetimo, 20. novembra prošle godine Delegacija EU/EUSR, Ambasada SAD-a, OHR i Misija OSCE-a u BiH uputili zajedničko pismo predsjedniku i potpredsjednicima FBiH, u kojem su od njih tražili da bez daljnjeg odgađanja izvrše sve korake i dostave svoje prijedloge Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Čavara se na ovo pismo kao i na brojne apele iz Ustavnog suda FBiH oglušio. Ne treba sumnjati kako će isto biti i sa najnovijm Izvještajem Evropske komisije s obzirom da za dosadašnje blokade nije snosio nikakvu odgovornost.

D.N

(Vijesti.ba)

Izdvajamo