0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

12.10.2020 / 20:00 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Šehić: Krađu na izborima kazniti suspenzijom političke stranke

Šehić: Krađu na izborima kazniti suspenzijom političke stranke
Foto: Vijesti.ba

I ovogodišnja predizborna kampanja bit će prljava i bavit će se visokom politikom od koje građani nemaju velike koristi. Pojedince i političke subjekte odgovorne za izborne nepravilnosti nije dovoljno samo novčano kazniti, već ih treba suspendovati za naredne izbore.

Poručio je ovo u izjavi za Vijesti.ba pravni ekspert i bivši član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Vehid Šehić.

Sve dosadašnje izbore u prošlosti u našoj zemlji obilježile su brojne malverzacije, otvorena kupovina glasova, izborne krađe, krađe identiteta, „glasanje mrtvih“... Šehić je mišljenja da ništa drugačije neće biti ni na ovogodišnjim.

- Krađa identiteta je već počela, i to na jedan neprihvatljiv način. To ukazuje da ćemo i dalje imati izbore koji neće biti ni fer, ni demokratski, ni pošteni, ni slobodni. A pošteni znači u skladu s Izbornim zakonom. Ponovo ćemo imati situaciju da njih ne interesuje izborna volja građana-birača, bez obzira kakva ona bila, nego isključivo interesi. I onda ne prezaju ni od kršenja zakona da bi unaprijed sebi obezbijedili glasove - govori Šehić.

U Bosni i Hercegovini je, nastavlja, osim kupovine, itekako prisutna i prodaja glasova.

- Vratite se malo unazad, preko društvenih mreža nudio se glas za 50-100 KM, ovisno o tome da li se radi o opštim ili lokalnim izborima - podsjeća Šehić.

Mišljenja je da su izborne krađe i malverzacije najveći problem u našoj državi.

- Svjedoci smo da vodeći političari uvijek govore o vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, o prihvatanju evropskih standarda... Međutim, ko je najveći protivnik toga? Upravo oni koji se za to zalažu. I to je jedna politička neodgovornost - potcrtava Šehić.

Ključ svih nepravilnosti su političke stranke

Naglašava kako se stoga uvijek postavlja pitanje da li stvarno postoji spremnost političara da nešto mijenjaju.

- Bojim se da ovi koji su trenutno na vlasti ne bi ništa mijenjali, jer što bi mijenjali kada mogu raditi maltene šta god hoće, a da ne snose nikakvu odgovornost. A upravo standardi EU podrazumijevaju odgovornost prema državi, njenom Ustavu i njenim zakonima, i sankcije za neodgovorno ponašanje - poručuje Šehić.

S druge strane, napominje, i dio opozicije kad dođe na vlast također ništa ne mijenja, pa nas sve to dovodi u neku pat-poziciju.

- Sigurno da će i stav EU morati biti sasvim drugačiji nego što je bio dosad. Oni su bili vrlo blagonakloni prema aktuelnim vlastima, ne samo u ove zadnje dvije godine, nego i ranije, predstavljajući nekakve njihove poteze historijskim. Međutim, građani BiH od toga apsolutno ništa nemaju - dodaje Šehić.

Potcrtava kako vrlo često apeluje na sve građane i medije da budu posmatrači na izborima, i na taj se način zajednički bore protiv svih nepravilnosti koje se ponavljaju iz izbora u izbore.

- Sigurno da institucije, a tu u prvom redu mislim na sudsku vlast, moraju učiniti sve da konačno imamo vladavinu prava i da se afirmiše jednakost svih građana u BiH - rekao je Šehić.

Kaže kako se uvijek zalagao za daleko veće novčane kazne svim onim članovima izborne administracije za koje se dokaže da svoj posao ne obavljaju u skladu s Izbornim zakonom i provedbenim aktima CIK-a BiH.

- Ali ključ svih nepravilnosti su političke stranke. Od 2005-06. godine se zalažem da se u Izbornom zakonu predvide i sankcije prema političkim strankama, odnosno subjektima za koje se dokaže da su njihovi članovi biračkih odbora po njihovom nalogu kršili Izborni zakon i provedbene akte. Jer, ko radi ovo što se dešava sa krađom identiteta i fiktivnim prijavljivanjem ljudi za glasanje putem pošte? Pa, upravo predstavnici političkih subjekata. I dok se ne predvide odgovornosti i sankcije za političke subjekte, mi ćemo i imati ovakvu situaciju - poručio je Šehić.

Nije dovoljna samo novčana kazna, smatra, jer motiv za bavljenje politikom kod većine upravo i jeste materijalna korist.

- Jedna od sankcija trebala bi biti i suspenzija učešća političkog subjekta i odgovornih osoba u tom političkom subjektu na sljedećim izborima. Mislim da bi se tada možda stvorile nekakve pretpostavke da se sve ove silne nepravilnosti smanje na minimum, kako bismo konačno imali rezultate izbora koji će odgovarati izbornoj volji građana-birača, bez obzira da li se oni nekome sviđali ili ne - zaključio je Šehić u razgovoru za Vijesti.ba.

Kampanja će biti prljava

Šehić kaže da će ove godine kampanja zbog pandemije koronavirusa biti provedena u specifičnim okolnostima, pa neće biti velikih ustaljenih mitinga. Jedan njen dio, dodaje, vodit će se i putem društvenih mreža.

- Zaista bih želio da ona bude korektna i bavi se životnim pitanjima građana, ali iskustvo nas uči da će se ponovo baviti visokom politikom od koje građani u principu i nemaju neke velike koristi. Bit će sigurno i prljava, što je opet karakteristika naših izbora, jer jedna takva atmosfera odgovara onima koji su trenutno na vlasti. Naše kampanje više su namijenjene - ne građanima ove države - nego političkim strankama - rekao nam je Šehić.

Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje da li u Bosni i Hercegovini kampanja ikada i prestaje, s obzirom na činjenicu da svake dvije godine imamo izbore.

-  Već smo se na to navikli, i ne možemo imati jedan period u kojem će se stvarno razgovarati o nekim životnim pitanjima, o budućnosti ove države, o drugim reformama neophodnim da bi BiH postala demokratska i država vladavine prava. To je nešto normalno, ali i pokazatelj da u Izbornom zakonu neke stvari treba mijenjati kako bi se spriječila preuranjena, nezakonita izborna kampanja koju upravo provode oni koji bi trebali da poštivaju zakone koje su donijeli - kazao je Šehić.

Međutim, u Bosni i Hercegovini i to je naopako, ističe naš sagovornik, zakoni se ne donose da bi se poštivali, već da bi se njihove odredbe zloupotrebljavale.

 

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo