8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

16.10.2020 / 14:53 Ljepota i Zdravlje - Korisni savjeti

Bosiljak osim u kuhinji, možete koristiti i za opuštanje u kadi

Bosiljak osim u kuhinji, možete koristiti i za opuštanje u kadi
Foto: Arhiv
Aromatični listovi bosiljka koriste se u ishrani i neizostavan su sastojak pesto sosa, obroka s paradajzom i mnogih drugih jela, a najčešće mediteranske kuhinje.

Ukus koji posjeduje, međutim, nije jedina stvar koja čini bosiljak specijalnim. On ima antiinflamatorno dejstvo, pun je antioksidanata, i može da se koristi kao analgetik, te da opusti mišiće i umanji bol. Ako preko listova bosiljka polijete vrelu vodu i udahnete nastalu paru možete čak i da smanjite simptome glavobolje.

Bosiljak se može koristiti u tretmanima protiv akni. Njegova antiseptička svojstva smanjuju inflamaciju i crvenilo kože kada se nanese na nju, ali i kada se konzumira. Ovu biljku možete takođe da iskoristite za jačanje imuniteta tako što ćete od njenih listova napraviti čaj. Bosiljak sadrži bioflavonoid apigenin, koji je poznat po svom pozitivnom uticaju na ljudski organizam.

Višak listova bosiljka uvijek možete staviti u koktele, kao što su džin tonik i mohito. On će takođe oplemeniti ukus i bezalkoholnih pića, kao što su ledeni čaj od limuna ili kisela voda. Ljeti je dobra ideja staviti listove bosiljka zajedno s vodom u posudu za pravljenje leda. Poslije kada ožednite, kocke leda možete staviti u običnu vodu i dobiti savršeno ljetno osvježenje, uz sve dodatne zdravstvene beneficije ove namirnice.

Ako baš ne znate šta ćete s viškom bosiljka, a ne biste željeli da ga konzumirate, stavite ga u vašu kupku i uživajte u njegovom mirisu dok se opuštate u kadi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo