1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

18.10.2020 / 13:09 Crna hronika - Akcija FUP-a

Policija uhapsila osobu iz Vareša zbog iznuđivanja novca

Policija uhapsila osobu iz Vareša zbog iznuđivanja novca
Foto: Arhiv
Policijski službenici Federalne uprave policije, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog Kantona, lišili su slobode osobu iz Vareša ...

... inicijala K.Ž. (1971.) koja se sumnjiči za izvršenje krivičnog djela "Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem" iz člana 382. u vezi sa članom 55. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni je u vremenskom periodu od početka 2019. do 17. oktobra 2020. godine u cilju sticanja protupravne imovinske koristi od strane oštećenog, inače osuđenog na kaznu zatvora od jedne godine zbog saobraćajne nezgode sa smrtnom poslijedicom, u više navrata zahtijevao - pribavljao različite novčane iznose (ukupne vrijednosti cca. 15.000 KM) dovodeći istog u zabludu, obećavajući da će mu na ime poznaničko-prijateljskih veza u Sudu, osigurati blažu sankciju, a nakon pravosnažne presude mu je obećavao pogodnost u smislu izdržavanja zatvorske kazne - kućni zatvor uz korištenje elektronske narukvice, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

U sklopu navedenih aktivnosti, pripadnici Federalne uprave policije su izvršili lišenje slobode na području Breze nakon što je realizovana primopredaja dijela ugovorenog novca, a nakon čega je na osnovu Naredbe Općinskog suda u Visokom, izvršen pretres p.m.v. i kuće na području Vareša koje koristi osumnjičeni.

Tom prilikom je pronađen novac koji je korišten prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela, te oružje, municija i drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Lice lišeno slobode je kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te je danas predato na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, navodi se u saopćenju FUP-a.  


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo