0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

19.10.2020 / 10:20 Magazin - Uz poštovanje epidemioloških mjera

Uspješna realizacija Nektar OK Fest karavana u Foči

Uspješna realizacija Nektar OK Fest karavana u Foči

Proteklog vikenda u Foči je uspješno realiziran program novog projekta OK teama Nektar OK Fest karavan pokrenutog u cilju kreiranja što kvalitetnijih kulturnih sadržaja i programa u Bosni i Hercegovini, koji su u potpunosti obustavljeni tokom većeg dijela 2020. godine, usljed posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Projekat je realiziran u saradnji sa Centrom za kulturu i informisanje Foča, te u skladu sa svim epidemiološkim mjerama koje su na snazi.  

U subotu 17. oktobra otvaranjem izložbe "OK Fest retrospektiva" autora Vedrana Ševčuka i Marka Ristića svečano je otvoren i program događaja, koji je privukao pažnju publike iz Foče, ali i okolnih gradova/općina.

Jedan od autora fotografija Vedran Ševčuk, koji je zvanično i otvorio izložbu, naglasio je da je riječ o fotografijama koje su nastale u poslednji četiri do pet godina, tokom trajanja festivala i da je na njima  predstavljen samo dio festivalske atmosfere i fantastičnog ambijenta u kojem se festival održava.

- Nije teško pronaći inspiraciju u nacionalnom parku, jer je riječ o zaista posebnom prostoru, koji u kombinaciji sa festivalskom atmosferom i energijom publike, za rezultat ima fotografije koje ste u prilici da vidite na izložbi - kazao je Ševčuk. 

Prisutnima se obratio i direktor festivala Dubravko Suvara, koji je naveo razloge odluke OK team-a da se upusti u ovaj projekat.

- Cilj ovog putovanja  je kreiranje što kvalitetnijih kulturnih sadržaja i programa u BiH, koji su u potpunosti obustavljeni tokom većeg dijela godine usljed posljedica izazvanih pandemijom virusa korona. Galerijski prostori bili su prazni, bioskopske sale nisu prikazivale filmove, nema promocija knjiga, nema koncertnih događaja i mislim da, kao najveći muzički festival, smo odgovorni da sve to ponovo vratimo i predstavimo našoj publici. Iskreno se nadamo i vjerujemo da već naredne godine smo 16/17/18 jula zajedno na Tjentištu, da uživamo u programu Nektar OK Festa - naglasio je Suvara. 

Ideju i projekat pozdravio je i direktor Centra za kulturu i informisanje Foča Vladimir Pantović.

- Na poziv kolega iz OK teama, spremno smo prihvatili partnersku saradnju u realizaciji programa Nektar OK Fest karavana u Foči. Sadržaji ovog projekta, prilika su da se obogati kulturni život u našoj općini, koji je u ovoj godini usljed posljedica pandemije, značajno usporio - kazao je Pantović. 

Uz izložbu fotografija, publika je prvoga dana bila u prilici da pogleda i projekciju filma "Tusta", režisera Andreja Korovljeva, a muzički program bio je rezerviran za koncert Kralja Čačka u Gradskom pozorištu Foča. Bio je to prvi nastup kantautora Nenada Marića alias Kralj Čačka u Foči, koji je izrazio zadovoljstvo jer je dobio priliku da nastupi pred ovom publikom.

- Od prijatelja sam čuo sve najbolje o festivalu na Tjentištu, drago mi je da sam i na ovaj način dobio priliku da budem dio cijele priče. Zahvaljujem se OK team-u na pozivu i iskreno se nadam da vidimo i na Tjentištu u nekom narednom periodu u širem sastavu - kazao je Marić.

U nedjelju 18. oktobra, publika je bila u prilici da uživa u projekciji fila "Nebeska tema - priča o Vladi Divljanu", a za kraj programa održana je i promocija knjige "Bunt dece socijalizma", autora Dušana Vesića, koja je privukla veliko interesovanje publike. Autoru je ovo bila prva posjeta Foči i po završetku promocije usljedilo je druženje sa publikom i potpisivanje knjiga. 

OK team i Centar za kulturu i informisanje Foča danas će potpisati i Memorandum o zajedničkoj saradanji u oblasti razvoja i unapređenja kulturnog programa i sadržaja.   

Sledeća stanica Nektar OK Fest karavana je Trebinje, 31. oktobar - 1. novembar. Ulaz na sve sadržaje i u Trebinju je besplatan, broj mjesta ograničen, a ulaznice će od 26. oktobra biti moguće preuzeti na biletarnici KC Trebinje, saopćeno je iz OK Festa. 



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo