0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

19.10.2020 / 18:54 Politika - PSBIH

Zamjenik generalnog sekretara EEAS-a razgovarao s čelnicima Doma naroda

Zamjenik generalnog sekretara EEAS-a razgovarao s čelnicima Doma naroda
Foto: FENA

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić i predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u ovom Domu Lidija Bradara, razgovarali su danas sa zamjenikom generalnog sekretara za političke poslove i političkim direktorom Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Enriqueom Mora Benaventom i saradnicima.

Tokom razgovora kojem je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije u Sarajevu i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, razgovarano je o aktuelnom trenutku evropskog puta Bosne i Hercegovine. Po riječima predsjedavajućeg Špirića, opredijeljenost naše zemlje i svih političkih faktora za priključenje Evropskoj uniji je potpuna i zajednički je cilj što prije postići kandidatski status i preći u novi fazu puta eurointegracija što je u interesu svih građana BiH. On je istaknuo da je jedan dio poznatih 14 uslova EU već ispunjen a da za je dalji rad i snažniji iskorak potrebno mnogo više unutrašnjeg dijaloga, partnerstva i međusobnog povjerenja ključnih političkih aktera u našoj zemlji.

Mora se osvrnuo na činjenicu da je pronađeno rješenje za lokalne izbore u Mostaru što je pokazatelj da je moguće postići i brojne druge potrebne pomake. Mora je vrijeme koje će nastupiti nakon predstojećih lokalnih izbora nazvao zlatnom šansom za puni rad na približavanju Bosne i Hercegovine evropskim integracijama pri čemu je posebno podcrtao rad na stvaranju nezavisnog pravosuđa.

Po riječima Bradare čak i kada se uspostavi politički dijalog i postigne kompromis nerijetko problem predstavlja realizacija dogovorenog. Ona je izrazila nadu da će nakon lokalnih izbora biti otvoren razgovor o istinskim dometima Daytonskog sporazuma te obnove dijaloga sa ciljem za realizaciju dogovorenih rješenja, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo