8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

20.10.2020 / 15:38 BiH - Jubilej

BH Pošta promovisala poštansku marku za 300. godišnjicu Sultan-Ahmedove medrese

BH Pošta promovisala poštansku marku za 300. godišnjicu Sultan-Ahmedove medrese
Foto: "JP BH POŠTA" d.o.o. Sarajevo

BH Pošta je u kategoriji Jubileji izdala prigodnu poštansku marku “300 godina zeničke Sultan – Ahmedove medrese”, autora Saladina Pašalića.

U atriju zeničke medrese, danas su generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Zenica i izaslanik muftije zeničkog, Jakub ef. Salkica, promovirali poštansku marku.

Tom prilikom je Mujić naglasio da će BH Pošta kao društveno-odgovorna kompanija nastaviti kroz izdavanje poštanskih maraka i drugim aktivnostima davati značaj jubilejima i datumima iz historije naše države.

- Naš cilj je pomoći da se od zaborava sačuvaju vrijednosti, da se pokloni pažnja ljudima, institucijama i naslijeđu naše domovine Bosne i Hercegovine - istako je Mujić.      

Uime muftijstva zeničkog, Jakub ef. Salkica zahvalio je BH Pošti i direktoru Mujiću na podršci u radu medrese, te naglasio da će poštanska marka svim generacijama ostati kao uspomena na godine vrijednog i požrtvovanog rada medrese, ali i cijele zajednice uopšte.

Promocija je bila prilika da se prvi štampani primjerci poštanske marke dodijele reisu-l-ulemi dr. Husein ef. Kavazoviću, muftiji zeničkom hfz. dr. Mevludin ef. Dizdareviću, doc. dr. Ejub ef. Dautoviću, predsjedniku Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zenica Muhamedu Begagiću, te autoru dizajna poštanske marke Saladinu Pašaliću.

Poštanska marka nosi motiv poslovne zgrade Medžlisa Islamske zajednice Zenica koja je smještena u neposrednoj blizini Muftijstva zeničkog i Sultan-Ahmedove (Čaršijske) džamije, a koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Marka je odštampana u tiražu od 10.000 primjeraka, nominalne vrijednosti od 1,00 KM. Odštampan je i prigodan FDC koverat u tiražu od 150 primjeraka, saopćeno je iz BH Pošta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo