3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

20.10.2020 / 19:11 Politika - Adil Osmanović

Bidenova strategija potvrđuje da je NATO prioritet

Bidenova strategija potvrđuje da je NATO prioritet
Adil Osmanović / Vijesti.ba
Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović kazao je da strategija koju je objavio kandidat za predsjednika SAD Joe Biden pokazuje da su NATO integracije prioritet.

Kako navodi u svojoj izjavi, u čak dvije od četiri tačke koje govore o budućoj saradnji SAD i Bosne i Hercegovine, Biden ističe značaj NATO puta naše zemlje.

I aktuelna administracija na čelu sa predsjednikom Trumpom dala je snažnu podršku NATO putu naše zemlje, što se naročito vidjelo tokom usvajanja ANP-a.

Suvereno pravo američkih građana je da odaberu ko će biti njihov novi predsjednik, ali je za Bosnu i Hercegovinu jako važno da smo se našli u fokusu diskusije na ovako visokom nivou, i to na jedan vrlo ozbiljan način što se vidi iz objavljenog dokumenta. Nažalost, u našoj javnosti postoje političke snage koje ne smatraju da je NATO put prvi prioritet, te ističu različita druga pitanja kao važnija. Takav rezon u našoj javnosti pokušavaju pravdati čak i neke opcije koje se predstavljaju kao probosanske. To je sigurno pogrešno i nezrelo promišljanje. NATO put BiH trebamo držati u fokusu, jer je to garant sigurnosti i mira, i stoga volja i želja većine građana ove države, poručio je Osmanović.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo