8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

22.10.2020 / 11:00 Ljepota i Zdravlje - Japanski naučnici

Maske pružaju zaštitu, ali ne stopostotnu: Pamučne štite 40 posto

Maske pružaju zaštitu, ali ne stopostotnu: Pamučne štite 40 posto

Japanski su istraživači dokazali da maske mogu pružiti zaštitu od čestica koronavirusa u zraku, ali čak ni maske profesionalne kvalitete ne mogu potpuno eliminirati rizik od zaraze.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Tokiju izgradili su sigurnu komoru s glavama lutaka okrenutima jedna prema drugoj.

Jedna glava, opremljena raspršivačem, simulirala je kašljanje i izbacila stvarne čestice koronavirusa.

Druga je oponašala prirodno disanje s komorom za prikupljanje virusa koji prolaze kroz dišni put. Pamučna maska smanjuje primanje virusa do 40 posto u odnosu na situaciju kad maske uopće nema.

Medicinska maska N95, koju koriste medicinski stručnjaci, zaustavlja čestice virusa do 90 posto. Međutim, čak i kad je maska N95 u potpunosti priljubljena za lice, neke se čestice virusa uspiju uvući.

Kad je maska stavljena na glavu lutke koja kašlje, pamučne i kirurške maske blokiraju više od 50 posto čestica virusa.

"Sinergijski učinak nastao je u situaciji kada su maske imali i primatelj virusa i raspršivač virusa", napisali su istraživači u studiji objavljenoj u srijedu.

Sve je veće slaganje među zdravstvenim stručnjacima da se virus covid-19 može širiti zrakom. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) revidirali su ovog mjeseca svoje smjernice rekavši da patogen može satima ostati u zraku.

Druga je skupina japanskih istraživača uz pomoć superkompjutorskih simulacija pokazala da vlažnost zraka znatno utječe na to kako se virusne čestice šire zrakom.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo