3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

22.10.2020 / 15:11 Politika - Komentar za Vijesti.ba

Delkić: BiH stavljena na Bidenov dnevni red, to je jako važno

Delkić: BiH stavljena na Bidenov dnevni red, to je jako važno
Joe Biden i Ajla Delkić / Vijesti.ba
Predsjednica Savjetodavnog vijeća u SAD (ACBH) Ajla Delkić komentirala je za Vijesti.ba dokument koji je objavio predsjednički kandidat Joe Biden, a odnosi se na Zapadni Balkan i BiH.

“Ovaj dokumenat je jako važan za BiH”, kaže Delkić.

Ona dodaje kako ovog dokumenta ne bi bilo da nema Elvira Klempića, koji je bivši saradnik Savjetodavnog vijeća za BiH iz Washingtona, a sad radi kao direktor Ethnic Outreach za Joe Bidena.  

“Ovaj dokumenat postoji zahvaljujući njemu i onima koji rade za Bidenovu kampanju”, ističe Delkić.

Bosna i Hercegovina u zadnje vrijeme sve manje plijeni pažnju međunarodne javnosti, pa je izuzetno dobro što je naša zemlja u fokusu Joea Bidena, koji u većini anketa u američkim medijima slovi za sigurnog novog predsjednika najmoćnije zemlje svijeta.

“Dobro je vidjeti da je BiH stavljena na dnevni red”, smatra naša sagovornica.

Dodaje kako BiH nije samo u fokusu Bidena već i kompletnih SAD.

“Amerika, ne samo Bidenova kampanja, stoji iza istine što se tiče genocida u Srebrenici i veoma je angažovana što se tiče NATO integracija BiH”, istakla je Ajla Delkić.

Na pitanje koliku će zaista pažnju Biden posvetiti BiH ukoliko postane novi predsjednik SAD-a, Delkić odgovara kako je to u ovom trenutku teško reći.

“Teško je to reći i tek ćemo za tri sedmice vidjeti ko će pobijediti na izborima”, kaže ona.

Delkić smatra kako će svaka američka administracija, bez obzira ko pobjedi, stajati uz BiH na njenom NATO putu.

“Mislim da ako pobijedi, Bidenova Administracija će definitivno posvetiti pažnju prema NATO putu BiH što je u skladu i sa Trumpovom pozicijom”, kaže Delkić.

Ona ipak smatra da je najveća odgovornost na građanima Bosne i Hercegovine.

“Bilo ko da pobijedi, građani Bosne i Hercegovine moraju da razumiju da niko neće doći i spasiti BiH od korupcije i nepotizma, nego to moraju uraditi na izborima”, ističe predsjednica ACBH.

Odgovornost prema vlastitoj zemlji je na prvom mjestu, smatra ona.

“Ako zaista hoćemo promjene, moramo glasati za kandidate koji će biti odgovorni prema državi i narodu koji čini tu državu, jer na kraju dana, imati državu znači biti odgovoran”, zaključila je Ajla Delkić u razgovoru za Vijesti.ba.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo