-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

22.10.2020 / 15:57 Regija - Majlinda Bregu

Zajedničko regionalno tržište odskočna daska Zapadnog Balkana

Zajedničko regionalno tržište odskočna daska Zapadnog Balkana
Majlinda Bregu / Vijesti.ba
Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu učestvovala je na 10. Beogradskom sigurnosnom forumu održanom putem interneta.

Bregu je u svom obraćanju naglasila da, prema nekim procjenama, regionalna ekonomska integracija na zapadnom Balkanu mogla bi donijeti rast BDP-a od 2,5 odsto ukoliko nivo integracije dostigne nivo članica EFTA-e, a ukoliko dostigne nivo integracije Evropske unije, mogla bi donijeti rast BDP-a od 6,7 odsto, saopćeno je iz RCC-a.

- Stoga mi je drago da ćemo do samita u Sofiji 10. novembra imati veoma dobar akcioni plan za zajedničko regionalno tržište na zapadnom Balkanu - kazala je Bregu na panelu pod nazivom "Zapadni Balkan, izlazak iz novih nemira".

Ističe da će zajedničko regionalno tržište ovog puta potvrditi ne samo neophodnost regionalne saradnje, već i veliku potrebu za produbljivanjem ekonomske integracije regiona i usklađivanja sa pravilima jedinstvenog tržišta Evropske unije.

- U okviru zajedničkog regionalnog tržišta primjenjivat će se pristup četiri slobode koji se primjenjuje i na jedinstvenom evropskom tržištu, sam koncept se zasniva na uspjesima ostvarenim u sklopu akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, dok se pažnja posvećuje i ulaganjima u digitalni sektor, inovacijama, evropskim lancima vrijednosti, i slično. Radujemo se da lideri u Sofiji podrže zajedničko regionalno tržište - naglasila je.

Dodaje da je "ono je važan korak zapadnog Balkana ka oporavku u periodu nakon pandemije, ali i odskočna daska za privrednike i preduzeća da se bolje integrišu u lance vrijednosti EU i povećaju svoju konkurentnost na evropskom, ali i svjetskom tržištu".

- U potpunosti je u skladu sa nedavno predstavljenim ekonomskim i investicionim planom Evropske unije za region, koji je važan ne samo zbog devet milijardi eura grantova i prilike da se privuče još 20 milijardi eura, već je važan i jer zapadni Balkan direktno povezuje sa procesom oporavka kroz koji će sve zemlje Evropske unije morati proći - zaključila je Bregu.

Bregu je učestvovala i na panelu posvećenom sigurnosnim pitanjima "neliberalne ravnoteže" u regionu, budućnosti procesa proširenja EU i mogućnosti regionalne saradnje u vrijeme pandemije koronavirusa.

Panel je vodio dopisnik The Financial Times za Jugoistočnu Evropu Valerie Hopkins. Među ostalim panelistima bili su evropski komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi ispred Evropske komisije, ministar vanjskih poslova Češke Republike Tomáš Petříček, direktorica za Jugoistočnu Evropu, Tursku i zemlje EFTA-e u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova Susanne Schütz i stalni predstavnik Nizozemske u Evropskoj uniji u Briselu Robert de Groot.

Panel je organizovan u saradnji sa ambasadom Nizozemske.

Ovogodišnji Beogradski sigurnosni forum održan je putem interneta kao niz skupova koji su se održavali tokom oktobra 2020. U prethodnih devet godina, forum je uspješno okupljao predstavnike vlada, civilnog društva i međunarodnih organizacija i postao je jedan od najvažnijih mjesta okupljanja i povezivanja u regionu. Ove godine forum obilježava prvu deceniju postojanja sloganom "Nema mira bez povjerenja".  


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo