4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

22.10.2020 / 18:39 BiH - Sarajevo

Bilateralne konsultacije ministarstava vanjskih poslova BiH i Hrvatske

Bilateralne konsultacije ministarstava vanjskih poslova BiH i Hrvatske
Foto: FENA

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i državna tajnica za Evropu u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Andreja Metelko-Zgombić predvodili su delegacije dvaju ministarstava na bilateralnim konsultacijama koje su održane danas u Sarajevu.

Razgovarano je o situaciji u obje zemlje vezano za pandemiju Covid-19, evropskom putu Bosne i Hercegovine, situaciji u regiji i brojnim bilateralnim pitanjima.

Razmijenjene su informacije o mjerama koje dvije zemlje provode u borbi protiv pandemije Covid-a i sprečavanju posljedica po zdravstveni sistem i ekonomiju.

Brkić je zahvalio Vladi Republike Hrvatske za pomoć u vidu donacija zdravstvenim ustanovama u BiH u iznosu od oko 43 miliona kuna.

Također je izrazio zadovoljstvo što je Bosni i Hercegovini omogućeno da zajedno s evropskim zemljama sudjeluje u zajedničkoj nabavci lijekova i medicinske opreme za borbu protiv Covid-19.

Govoreći o evropskom putu BiH, zamjenik ministrice je naglasio veliku pomoć i potporu koju BiH dobija od susjedne Hrvatske, "jer ona od svih evropskih država najbolje poznaje i razumije situaciju u našoj zemlji i regiji".

Istaknuo je da je važno da BiH i dalje ostane u fokusu EU, naglasivši da evropska budućnost naše zemlje nema alternativu.

Informirao je o aktivnostima na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU.

Istaknuo je da je za završetak ovog posla potrebno mnogo političke volje, te kao pozitivan primjer naveo politički sporazum o izborima u gradu Mostaru, koji će rezultirati izborima u Mostaru nakon dvanaest godina.

Državna tajnica Metelko-Zgombić  je istaknula da je Zagrebački samit, na kojem su zajedno sa čelnicima država EU sudjelovali i predstavnici zemalja zapadnog Balkana i koji je održan pod predsjedavanjem Hrvatske Vijećem EU, pokazao da je proširenje EU izvjesno i da je hrvatska vlada veliki zagovornik evropskog puta BiH.

Naglasila je punu potporu svoje zemlje Bosni i Hercegovini u radu na ispunjavanju potrebnih kriterija za članstvo i iskazala spremnost za pružanje ekspertne pomoći, ponudivši sekondmentu hrvatskih eksperata iz oblasti evropskih integracija u MVP BiH.

Potvrdila je i bezrezervnu potporu Hrvatske procesu NATO integracija Bosne i Hercegovine.

Tokom konsultacija iskazan je visok stepen saglasnosti u ocjeni da je od prioritetnog značaja za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku razvijanje dobrosusjedskih odnosa i saradnje i da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski, te da se konstantno razvijaju i unapređuju.

U vezi situacije sa sječom šume u blizini državne granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kod Plješevice hrvatska je strana iznijela uvjeravanja da se radilo o čišćenju šume koja je apsolutno na teritoriju Republike Hrvatske i da u ovoj situaciji nije trebalo doći do ikakvog prijepora.

Usaglašeno je da će se sva dalja pitanja u vezi ove situacije prepustiti državnim komisijama za granice.

Otvoreno je i pitanje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori pri čemu je zamjenik ministrice je naglasio da je za BiH najvažnije da se rješenje pronađe u zajedničkom konstruktivnom dijalogu i u skladu s odredbama Konvencije o procjeni okolišnih utjecaja u prekograničnom kontekstu (Espoo konvencija).

Državna tajnica je istaknula da je postupak u Hrvatskoj još u toku i da će BiH strana svakako biti uključena kada se završi s fazom prikupljanja dokumentacije.

Naglasila je da Hrvatska, kao članica EU, jako vodi računa da svaki ovakav projekt ima najviše standarde zaštite okoliša i sigurnosti.

Na sastanku je razgovarano i o migrantskoj krizi, ugovornom reguliranju odnosa, zajedničkim infrastrukturnim projektima, situaciji u regiji i drugim vanjskopolitičkim temama, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.   

(Vijesti.ba / FENA)  

Izdvajamo