9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

23.10.2020 / 15:23 Crna hronika - Predati u Tužilaštvo

Pripadnici FUP-a uhapsili dvojicu Gruzijaca, imali krivotvorene pasoše

Pripadnici FUP-a uhapsili dvojicu Gruzijaca, imali krivotvorene pasoše
Foto: Arhiv
Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) u četvrtak su, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona (SBK), poduzimali mjere i radnje radi dokumentovanja osoba u vezi s krivičnim djelom - krivotvorenje isprave.

U sklopu tih aktivnosti, pripadnici FUP-a su uz podršku pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova SBK identifikovali osumnjičene, a radi se o državljanima Gruzije inicijala I.R. (1985.) i D.T. (1982.), koji su od  policijskih službenika Granične policije BiH evidentirani i lišeni slobode na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu prilikom pokušaja odlaska iz BiH.

Naime, osumnjičeni su boraveći u Bosni i Hercegovini od 2. do 22. oktobra, koristili lažne putne isprave Ruske Federacije, izrađene za vrijeme njihovog boravka u Republici Turskoj, a koje su kao takve upotrebljavali na više mjesta, između ostalog, i u različitim bankama u više gradova BiH radi prikrivanja stvarnog identiteta i eventualnog planiranja izvršenja drugog krivičnog djela, saopćeno je iz FUP-a.

Kako iz ove policijske agencije nadalje navode, na osnovu Naredbe Općinskog suda u Bugojnu policijski službenici FUP-a su izvršili pretresanje osumnjičenih državljanina Gruzije, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem spomenutog krivičnog djela i to više telefonskih aparata i sim-kartica, te oko 250 novčanica u apoenima od 100 i 200 eura koje nisu originalne.

Nakon pretresanja, u službenim prostorijama FUP-a su u prisustvu branitelja i stručne osobe – prevoditelja za gruzijski jezik, kojeg je osigurala Ambasada Gruzije u Ankari, izvršena je kriminalistička obrada nad osumnjičenim, a nakon čega su u zakonskom roku predani na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu SBK uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, navodi se u saopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo