9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

25.10.2020 / 20:00 Ekonomija - Vlada FBiH

Otvoreni javni pozivi: 90 miliona KM pomoći za četiri ugrožena sektora

Otvoreni javni pozivi: 90 miliona KM pomoći za četiri ugrožena sektora
Foto: Vijesti.ba

U protekloj sedmici raspisani su javni pozivi za podršku ugroženim sektorima privrede za koje je Vlada FBiH izdvojila 90 miliona KM.

Podsjetimo, Uredbom Vlade FBiH je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma raspoređeno 30.000.000 KM za pomoć turističko-ugostiteljskom sektoru, Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija 20.000.000 KM za pomoć ovom sektoru, Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 10.000.000 KM za pomoć poljoprivredi i prehrambenoj industriji, te Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije 30.000.000 KM za pomoć izvoznim privrednim društvima.

Federalni premijer Fadil Novalić rekao je da su u Uredbi postavljeni uslovi, a to su očuvanje radnih mjesta i definirano je da 40 posto potencijala ovih 90.000.000 KM ide na osiguranje radnih mjesta. Ukazao je da se Uredbom namjeravaju osigurati podrške likvidnosti najugroženijim sektorima/djelatnostima, očuvanje radnih mjesta, te osiguranje hitno potrebne podrške i održavanje konkurentnosti u izvozno orijentisanim sektorima.

Poziv sektoru industrije

Poziv u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije izvoznim privrednim društvima u sektoru industrije otvoren je do 10. novembra. Poziv je upućen privrednim društvima koja su od 1. 1. 2019. do 31.12.2019. godine ostvarila izvoz veći od 30 posto od ukupnog prihoda iz oblasti metalne, elektro i automobilske industrije, industrije građevinskog materijala i nemetala, drvne, papirne i grafičke industrije, proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće i hemijske i farmaceutske i industrije gume i plastike. Više informacija potražite OVDJE.

Sektor turizma i ugostiteljstva

I ministarstvo okoliša i turizma FBiH raspisalo je javni poziv za dodjelu 30 miliona maraka za pomoć turističko-ugostiteljskom sektoru. Iznos finansijske pomoći privrednim subjektima u ovom sektoru bit će određivan sukladno broju radnika i uplati poreza u 2019. godini. Kako je pojašnjeno, finansijska pomoć jednom korisniku ne smije prelaziti 700.000 KM. Riječ je o pomoći hotelijerima, turističkim agencijama, turističkim operaterima i turističkim vodičima. Više informacija OVDJE

Sektori poljoprivrede i prehrane

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva raspisalo je Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći subjektima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Pravo učešća imaju izvozno orijentisana privredna društva, zadruge, obrti i drugi pravni subjekti koji su ostvarili izvoz preko 30% od ukupnog prihoda u prethodnoj godini (vlastita proizvodnja, otkup ili prerada poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa teritorije Federacije BiH) i to: meso i prerađevine od mesa (goveđe, svinjsko, ovčje i kozje); mlijeko i prerađevine od mlijeka; meso peradi i njihove prerađevine; ribe (morske i slatkovodne) i njihove prerađevine; voće i prerađevine od voća; grožđe i masline i njihove prerađevine; povrće i njihove prerađevine; med i drugi pčelarski proizvodi; ljekovito i aromatično bilje i njihove prerađevine; gljive i njihove prerađevine.

Maksimalni dozvoljeni iznos finansijske pomoći koji se može dodijeliti jednom korisniku po ovom Javnom pozivu ne može preći iznos od 700.000 KM. Javni poziv ostaje otvoren 21 dan od dana objavljivanja obavijesti o objavi Javnog poziva u dnevnim novinama. Više informacija potražite OVDJE

Promet i komunikacije

Objavljen je i javni poziva za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći, u ukupno raspoloživom iznosu od 10.000.000 KM, korisnicima čija je glavna djelatnost javni cestovni (autobusni) prijevoz putnika. Tekst javnog poziva je, s pratećom dokumentacijom, danas objavljen na službenoj web stranici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, a obavijest o njegovoj objavi u dvoje dnevne novine. Ovaj javni poziv je otvoren 21 dan od dana objave, odnosno do 13.11.2020. godine, što je ujedno i posljednji dan za predaju zahtjeva.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija poziva sva privredna društva, privatne poduzetnike i poduzeća čija je glavna djelatnost javni cestovni (autobusni) prijevoz putnika, koja su periodu od 1. aprila do 30. septembra ove godine u odnosu na ovo razdoblje 2019. godine ostvarila pad oporezivog prometa u glavnoj djelatnosti od najmanje 40 posto, da dostave traženu dokumentaciju. Privredni subjekti ovu pomoć će moći koristiti isključivo za isplate minimalnih bruto plaća i troškove poslovanja koji su nastali u periodu od 1.7. do 31.12.2020. godine.

Jedan od uvjeta ovih javnih poziva je i to da korisnici finansijske pomoći ne mogu smanjiti broj radnika u periodu do 31. decembra 2020. godine, a u odnosu na broj radnika na dan 30. septembar 2020. godine. Maksimalan iznos pomoći koji se može dodijeliti jednom korisniku, po ovom pozivu, ne može preći 700.000 KM. Deset miliona, od ukupno predviđenih 20 miliona KM Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, namijenjeno je za finansijsku pomoć provođenju započetih infrastrukturnih projekata od strane javnih poštanskih operatera, željeznica i u svrhu modernizacije aerodroma. Sve informacije OVDJE.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo