-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

28.10.2020 / 14:19 BiH - Poslanik SBB-a

Adis Arapović: Privatne državne institucije

Adis Arapović: Privatne državne institucije
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Adis Arapović podijelio je na svom Facebook profilu, kako je napisao, nevjerovatan primjer samovolje direktora Finansijsko-informatičke agencije (FIA).

Arapović ističe da je direktor FIA-e Esad Mahmutović Uredu za reviziju institucija u FBiH odbio ustupiti podatke iz Registra finansijskih izvještaja.

"To su javni podaci. Ne tajni. I ne privatni. Ured za reviziju zanimaju podaci o radu institucija i javnih preduzeća. Ne privatnih kompanija. Ured za reviziju je ključni organ za kontrolu zakonitosti rada i finansijskog poslovanja institucija i javnih preduzeća", navodi Arapović.

Zamislimo, nastavlja Arapović, da direktor ili vlasnik neke privatne firme odbije inspekciji ili poreznoj upravi dati tražene informacije - da li bi trenutno bio kažnjen - drakonski?

"Kao član parlamentarne Komisije za reviziju, tražio sam hitno sazivanje sjednice, očitovanje o ovom skandalu i pomoć Uredu za reviziju u provođenju Zakona. I za ovaj sindrom privatiziranja institucija, bahatosti i neodgovornosti ima zakonski lijek: u Zakonu o reviziji i Krivičnom zakonu. Nadam se da niko iz Vlade Federacije ne podstiče ovakvo ponašanje u svrhu zaštite i skrivanja nečijeg kriminala. Ili se varam?", dodao je Arapović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo