8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

29.10.2020 / 16:14 KORONAVIRUS - Odgovorno ponašanje

Finska ublažava mjere za restorane zbog uspješne borbe protiv covida-19

Finska ublažava mjere za restorane zbog uspješne borbe protiv covida-19

Finska vlada u četvrtak je objavila da će zbog usporavanja pandemije u državi ublažiti ograničenja radnog vremena restorana, no da na snazi ostaju ona za kafiće i noćne klubove.

"Zahvaljujući odgovornom ponašanju ljudi i mjerama koje smo donijeli, situacija u Finskoj ponovno je među najboljima u Europi“, rekla je Krista Kiuru, ministrica zadužena za borbu protiv koronavirusa.

Nova pravila na snagu stupaju u nedjelju, a restoranima koji prvenstveno poslužuju hranu dopustit će se da ostanu otvoreni koliko žele, osim u regijama s najvišim brojem zaraženih. Kafići i noćni klubovi moraju zaustaviti prodaju alkohola u 22 sata.

Finske zdravstvene vlasti su ranije u četvrtak objavile da je rast broja zaraženih zaustavljen i da se čini da broj novih slučajeva blago pada.

Finska je u posljednjih 14 dana imala 48,5 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, što je uz Estoniju najmanje u Europi. U Hrvatskoj ta stopa iznosi 474,2, a u najgore pogođenoj Belgiji 1498.7, pokazuju podaci Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

"Finci se u velikoj mjeri drže uputa i preporuka“, tvrdi Mika Salminen, stručnjak iz Finskog instituta za zdravlje, objašnjavajući zašto se Finska dobro nosi s pandemijom.

U toj zemlji s 5,5 milijuna stanovnika njih gotovo 2,5 milijuna preuzelo je vladinu aplikaciju za praćenje kontakata, dodao je Salminen.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo