8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

29.10.2020 / 20:27 Svijet - Bivši malezijski premijer

Mahatir: Muslimani 'imaju pravo da kazne' Francuze

Mahatir: Muslimani 'imaju pravo da kazne' Francuze
Mahathir Mohamad / Vijesti.ba
Bivši malezijski premijer Mahathir Mohamad izjavio je u četvrtak da muslimani imaju pravo da "ubijaju milione Francuza zbog masakara iz prošlosti", ali nije odobrio ubistvo francuskog nastavnika zbog njegovog korištenja katrikatura poslanika Mohammeda.

U blog postu, Mahathir (95), uvaženi čelnik u muslimanskom svijetu, tvrdi kako vjeruje u slobodu izražavanja, ali da se ona ne treba koristiti kako bi se vrijeđali drugi.

- Muslimani imaju pravo da budu bjesni i ubiju milione Francuza zbog masakara iz prošlosti. Ogromna većina muslimana ne koristi, međutim, zakon "oko za oko". Muslimani to ne čine. Francuzi to ne bi trebali činiti - piše Mahathir u blog postu, koji je također postavio na Twitteru.

- Pošto krivite sve muslimane i muslimansku religiju za ono što je učinila bijesna osoba, muslimani imaju pravo da kažnjavaju Francuze - piše on.

Twitter je saopćio da poruka krši njegova pravila o glorificiranju nasilja, ali je utvrdio kako je u javnom interesu da se post zadrži.

Nekoliko zemalja s muslimanskom većinom osudilo je komentare francuskih zvaničnika, uključujući i predsjednika Emmanuela Macrona, kojima brane korištenje karikatura poslanika Mohammeda u francuskoj učionici. Muslimani te karikature smatraju blasfemijom.

Spor je buknuo nakon što je francuskom nastavniku koji je prikazao svojim učenicima tokom časa o slobodi izražavanja karikature poslanika kasnije na ulici odrubio glavu napadač čečenskog porijekla.

Francuski zvaničnici tvrde da je ubistvo napad na temeljnu francusku vrijednost slobode izražavanja i branili su pravo objave karikatura. Macron je također izjavio da će udvostručiti napore na sprečavanju toga da konzervativna islamska uvjerenja podriju francuske vrijednosti, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo