3°C
Mostar 6°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

20.11.2020 / 22:18 Regija - Beograd

Građani će sutra moći da se oproste od patrijarha u Hramu Svetog Save

Građani će sutra moći da se oproste od patrijarha u Hramu Svetog Save
Foto: Vijesti.ba

Patrijarh srpski Irinej bit će sahranjen u nedjelju, 22. novembra u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu. Sinodom će do izbora novog patrijarha predsjedavati mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Kovčeg sa tijelom blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja sutra će, poslije liturgije koja će biti služena u Sabornoj crkvi u Beogradu, biti prenijet u Hram Svetog Save, gdje će građani moći da se oproste od njega, ali neće moći da ga cjelivaju zbog epidemioloških mjera.

Kovčeg sa tijelom patrijarha biće unijet u Sabornu crkvu sutra u 8.30 časova i biće izložen za vrijeme liturgije povodom hramovne slave - Aranđelovdana. Poslije toga planiran je kratak pomen, a potom bi tijelo trebalo da bude prenijeto u Hram Svetog Save.

Sveštenik Hrama Svetog Save jerej Dragan Šovljanski rekao je za RTS da će sutra u 11.30 časova kolona sa kovčegom sa zemnim ostacima srpskog patrijarha krenuti iz Saborne crkve ka Hramu Svetog Save, ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samom Hramu sveštenstvo.

Za 12.30 časova zakazan je pomen u Hramu Svetog Save nad tijelom blaženopočivšeg patrijarha, a nakon toga cijelog dana i cijele noći, do dana sahrane u nedjelju, 22. novembra, beogradski sveštenici će čitati Sveto Jevanđenje nad odrom patrijarha.

On je napomenuo da će zaupokojena liturgija biti služena u nedjelju u 9.00 časova u Hramu, gdje će biti izloženo tijelo patrijarha Irineja.

Prema njegovim riječima, liturgiju će predvoditi mjestobjustitelj patrijarhovog trona mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa arhijerejima i sveštenstvom.

Kada je riječ o odavanju počasti vjernika, jerej Dragan je rekao da će, uskladu sa preporukama Kriznog štaba za borbu protiv epidemije virusa korona, biti sprovedene epidemiološke mjere i da neće biti moguće cjelivanje tijela blaženopočivšeg patrijarha.

"Sav narod će moći da uđe na ulaz u hram i da priđe na nekoliko metara od samog tela, da se pokloni i ponovo izađe napolje. Pozivamo sve vernike da nose zaštitne maske zbog epidemiološke situacije, da se previše ne zadržavaju i da ne prave gužve", rekao je jerej Dragan.

Sanduk sa tijelom upokojenog patrijarha Irineja danas, kasno popodne su iz vojne kovid bolnice Karaburma preuzeli predstavnici SPC.

Medicinsko osoblje vojne kovid bolnice Karaburma je ispratilo patrijarha, napravivši špalir kako bi mu odali poštu.

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros u Beogradu, a biće sahranjen u nedjelju, 22. novembra, u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Sinodom će do izbora novog patrijarha predsjedavati mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Inače, mitropolit dabrobosanski Hrizostom rođen je 4. marta 1952. godine u selu Vođenici, kod Bosanskog Petrovca. Kršteno ime mu je bilo Rajko. Bogosloviju je završio u manastiru Krki, gde se i zamonašio 20. septembra 1971. godine, uzevši ime Hrizostom. Nedjelju dana kasnije rukopoložen je u čin jerođakona, a dvije godine kasnije u čin jeromonaha. Radio je kao sekretar Episkopa dalmatinskog Stefana (Boce) i crkvenog suda.

Studirao je bogosloviju na Aristotelovom univerzitetu u Solunu od 1976. do 1980. godine, kada je i diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

U periodu 1981—1991. godine radi kao profesor i vaspitač u bogosloviji Sveta Tri Jerarha u manastiru Krki. Godine 1991. izabran je za prvog episkopa novoosnovane Eparhije bihaćko-petrovačke.

U jesen 2002. godine se vraća u sjedište eparhije u Bosanski Petrovac.

U tron episkopa zvorničko-tuzlanskog ustoličen je 13. jula 2013. godine.

Sabor Srpske pravoslavne crkve je donio odluku 24. maja 2017. da zvorničko-tuzlanski episkop Hrizostom bude mitropolit dabrobosanski. Ustoličen je u Sarajevu 3. septembra 2017.

Episkop Hrizostom govori grčki jezik, a služi se ruskim i francuskim.

(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo