6°C
Mostar 15°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

25.11.2020 / 09:10 Svijet - Prvi intervju nakon izbora

Joe Biden: Amerika se vratila i spremna je da vodi svijet

Joe Biden: Amerika se vratila i spremna je da vodi svijet
Joe Biden / Vijesti.ba
Novi američki predsjednik Joe Biden, u prvom intervjuu nakon izbora koji je dao za američku televiziju NBC, govorio je o procesu prenosa vlasti i drugim problemima sa kojima će se susresti tokom svog mandata.

- Amerika se vratila i spremna je voditi svijet, a ne povlačiti se iz njega - poručio je Biden, javljaju brojni svjetski mediji.

- Zajedno će ovi javni službenici obnoviti Ameriku globalno, njeno globalno i moralno vodstvo - rekao je Biden, službeno predstavljajući svoj vanjskopolitički tim s novoizabranom potpredsjednicom Kamalom Harris.

- To je tim koji će našu zemlju i naše ljude čuvati na sigurnom. I to je tim koji odražava činjenicu da se Amerika vratila - istakao je on.

Biden je, u prvom intervjuu nakon izbora koji je dao za američku televiziju NBC, govorio o procesu prenosa vlasti i drugim problemima sa kojima će se suočiti tokom mandata.

S obzirom na to da je administracija aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa pokrenula proces prenosa vlasti i na neki način priznala poraz na izborima, Biden je istakao da se njegov tim trudi da već sada novi američki predsjednik bude upućen u sva dešavanja.

- Administracija već počinje da priprema dnevne izvještaje koje ću dobijati kao predsjednik. Također, dogovaramo sastanak sa Covid-timom u Bijeloj kući kako bismo dogovorili uslove oko distribucije vakcine koja treba da bude dostupna svim ljudima - rekao je Biden.

On je otkrio da još uvijek nije razgovarao sa Trumpom.

Osvrnuo se i na glasine da će se njegova administracija ponašati poput Obamine.

- Suočeni smo s potpuno drugačijim svijetom nego što je bio u administraciji Obame. Predsjednik Trump u potpunosti je izmijenio lice države i morat ćemo to da promijenimo - izjavio je Biden.

Uprava za opće poslove, agencija američke Vlade zadužena za proces predaje vlasti, konstatovala je da je izabrani predsjednik Joe Biden, kako je ukazano, očigledni pobjednik američkih predsjedničkih izbora.

Donald Trump se potom složio da tranzicijski potezi moraju započeti. Međutim, Trump još uvijek odbija priznati poraz ponavljajući neutemeljene tvrdnje da je glasanje 3. novembra bilo "namješteno".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo