°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

25.11.2020 / 20:01 KORONAVIRUS - Premijer Hrvatske

Plenković: Nove mjere do Božića, a možda i duže

Plenković: Nove mjere do Božića, a možda i duže
Foto: Tanjug

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da će sutra biti objavljene nove strože epidemiološke mjere koje će trajati do pred Božić.

"Mjere će trajati do pred Božić. To nije tako daleko. Ako budu epidemiolozi tražili, mogu trajati i duže", rekao je Plenković u pauzi sjednice hrvatskog Sabora na kojoj se raspravljalo o zahtjevu opozicije da bude smijenjen ministar privrede Tomislav Ćorić.

Plenković nije želio novinarima saopštiti više detalja o novim mjerama.

U Vladi Hrvatske je održan sastanak užeg kabineta, na kojem se raspravljalo o novim mjerama koje će se uvesti u Hrvatskoj, a nakon što mjere budu usklađene, biće poslate županima.

Prema saznanjima portala "Indeks", nove stroge mjere na snagu stupaju od petka u ponoć, na snazi će biti od subote, a trajaće sve do Badnjaka.

Portal "Indeks" navodi da se planira kompletno zatvaranje kafića, dok bi restoranima i slastičarnicama bila omogućena dostava, no danas su se još vodili razgovori hoće li se potpuno zatvarati svi kaFići i restorani.

Hoteli, bi trebali, kako doznajemo, ostati otvoreni, a njihovi će restorani moći raditi, no isključivo za goste hotela.

Trgovine bi radile kao i do sada, no provodila bi se jača kontrola toga je li broj ljudi u njima u skladu s propisanim po kvadratnom metru.

U novom setu mjera išlo bi se i na smanjivanje broja putnika u javnom prevozu, a epidemiolozi zagovaraju da to bude oko 25 odsto ukupnog kapaciteta sredstva javnog prijevoza. Što se tiče škola, zasad se ne bi kompletno prebacila nastava na online, već će se i dalje raditi u školama. Srednje bi škole mogle djelimično preći na onlajn nastavu, a Fakulteti uglavnom već rade na taj način.

Nove restriktivne mjere biće predstavljene na sjednici vlade koja počinje sutra u 10.00 časova.

(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo