9°C
Mostar 11°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

26.11.2020 / 10:35 Fudbal - Oproštaj od legende

Sjećanje na dan kada je Maradona prisustvovao meču za djecu BiH

Sjećanje na dan kada je Maradona prisustvovao meču za djecu BiH
Foto: Reuters

Jučer je svijet potresla informacija kako je jedan od najboljih nogometaša u historiji Diego Armando Maradona u 60. godini života izgubio bitku sa teškom bolešću.

Malo je poznato da je Maradona 1995. učestvovao u humanitarnom meču za djecu Bosne i Hercegovine.

Fondacija novinara i pisaca organizovala je 19. septembra 1995. godine utakmicu na stadionu Ali Sami Yen u Istanbulu, gdje su nogometaši turske reprezentacije i drugih međunarodnih timova igrali za podršku bosanskoj djeci. Desetine hiljada ljudi prisustvovalo je utakmici, a milioni drugih gledali su utakmicu na TV-u. Na tribinama je bio i slavni Maradona koji je aktivno učestvovao u organizaciji meča.

Od prihoda sa meč "opremljena su dva fakulteta u Sarajevu".

Nakon susreta, Maradona je bio ogorčen što brojne nogometne zvijezde, koje su bile pozvane, nisu se pojavile na humanitarnom meču.

"Neću im oprostiti što se nisu pojavili na tako korisnom događaju kad su rekli da hoće", kazao je Argentinac te dodao:

"To je sramota za nogometnu porodicu, sram me je", rekao je Maradona, koji nije učestvovao u meču, nego je samo posmatrao, zbog suspenzije nakon što je pao na doping testu na Svjetskom prvenstvu 1994. godine.

Organizatori su tada rekli da su trebali nastupiti Bebeto, Roberto Baggio, George Weah, Jose Maria Bakero i Michael Laudrup.

Inače, turska selekcija je pobijedila sa 4:1, a jedini pogodak za svijet postigao je Elvir Baljić, bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo