7°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

26.11.2020 / 21:58 Svijet - Predsjednik Rusije

Putin: Spriječena velika ekološka katastrofa u gradu Usolje-Sibirskoje

Putin: Spriječena velika ekološka katastrofa u gradu Usolje-Sibirskoje
Foto: AP - Vijesti.ba

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je izbjegnuta ekološka katastrofa velikih razmjera u gradu Usolje-Sibirskoje.

On je, međutim, upozorio da je rano za opuštanje.

Putin je rekao da su najopasniji predmeti lokalizovani i uklonjeni, te da je spriječeno širenje toksičnih materija i ulazak hemikalija u vodne puteve.

"Ni slučajno ne smijemo da se opustimo", naglasio je Putin tokom sastanka na kojem se razgovaralo o napretku u suočavanju sa ekološkom štetom u Irkutsku.

Ruski predsjednik je istakao da je dobio na uvid dokumente u kojima se navodi da su barijere koje je postavila državna korporacija "Rosatom" spriječile toksične materije da dođu do rijeke.

Putin je naglasio da je situacija veoma ozbiljna, ali da je otklonjena neposredna prijetnja po život i zdravlje koji žive u području.

Fabrika "Usoljehimprom", koja proizvodi trihloretilen, epihlorohidrin, metalni natrijum, kalcijum hipohlorit, kalcijum karbid, vodonik peroksid i druge hemikalije, predstavlja ekološku prijetnju otkako je prestala sa radom 2005. godine, podsjeća TASS.

U gradu Usolje-Sibirskoje živi više od 76.000 ljudi, a u tom području je na snazi vanredna situacija od 2018. godine.

Grad se nalazi na 77 kilometara od administrativnog centra Irkutsk.


(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo