-6°C
Mostar 1°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -1°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

30.11.2020 / 09:29 Svijet - Sastanak u Kairu

Palestina očekuje pozitivnu ulogu Bidena u sporu s Izraelom

Palestina očekuje pozitivnu ulogu Bidena u sporu s Izraelom
Foto: Arhiv

Palestinska samouprava i Arapska liga istakle su u saopćenju da vjeruju da će nova američka administracija Joea Bidena imati "pozitivnu ulogu" u stvaranju nezavisne palestinske države.

Zajedničko saopćenje je objavljeno nakon sastanka palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i glavnog sekretara Arapske lige Ahmeda Aboula Gheita u Kairu, gdje je sjedište te organizacije.

Dvojica čelnika su razgovarala o "napredovanju palestinskog pitanja" u svjetlu rezultata nedavnih američkih predsjedničkih izbora, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Palestinci su izrazili zadovoljstvo zbog pobjede demokrate Joea Bidena i zajedno s Arapskom ligom istakli da se nadaju da će nova američka administracija "omogućiti da Sjedinjene Američke Države ponovo preuzmu aktivniju i pozitivniju ulogu u traženju rješenja s dvjema državama, palestinskom i izraelskom", navedeno je u saopćenju.

Pošto je predsjednik na odlasku Donald Trump priznao Jerusalem izraelskim glavnim gradom, Palestinci su prekinuli veze s Washingtonom.

Zaustaviti izraelsko-palestinski sukob

Predsjednik Abas je rekao da "jedva čeka saradnju" s Bidenovim timom kako bi se "popravile" američko-palestinske veze, a Palestincima zagarantovali "pravda i dostojanstvo".

Abas, koji se u nedjelju sastao s jordanskim kraljem Abdulahom II., putuje regijom tražeći podršku za Palestince.

Kako se navodi u saopćenju jordanske kraljevske palače, kralj je pozvao da se "pojačaju međunarodni napori kako bi se zaustavio izraelsko-palestinski sukob, nastojeći na rješenju koje se temelji na dvjema državama".

Abas u ponedjeljak treba razgovarati s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sissijem.

Abas je u svom govoru putem videoveze na UN-ovoj godišnjoj Općoj skupštini održanoj u septembru zatražio održavanje međunarodne konferencije o izraelsko-palestinskom sukobu odmah nakon američkih predsjedničkih izbora.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo