18°C
Mostar 20°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 23°C
Bihać 15°C

01.12.2020 / 20:00 Politika - (Ne)dosljedno s karakterom

Članstvo SDP-a na historijskom ispitu: Hoće li tražiti odgovornost vrha!

Članstvo SDP-a na historijskom ispitu: Hoće li tražiti odgovornost vrha!
Foto: Klix

Rukovodstvo SDP-a je u Srebrenicu instaliralo Begu Bektića. Zato su svi članovi SDP-a danas na ispitu, a sutra će se moći vjerovati i glasati samo za one koji svoj stranački vrh pozovu na odgovornost.

SIPA je u Srebrenici danas uhapsila tri osobe zobg izbornih prevara tokom izbornog procesa u Srebrenici. Uhapšeni su Bego Bektić, povjerenik OO SDP-a Srebrenica, Muamer Sandžić i Enver Hamzić. Svi oni su radili na fiktivnoj registraciji birača u korist aktuelnog načelnika Srebrenice Mladena Grujičića.

U Srebrenici je djelovalo Povjereništvo SDP-a na čelu sa povjerenikom Begom Bektićem, a ne "Općinska organizacija" kao što piše u današnjem saopćenju SDP-a. Povjereništvo i povjerenika imenuju organi SDP-a. Naime, nakon što je iz SDP-a izbačen Hakija Meholjić, SDP je na njegovo mjesto imenovao Begu Bektića. Mediji i politički aktivisti iz Srebrenice još su uoči izbora upozoravali šta se dešava, ali iz SDP-a danas tvrde da nisu bili upoznati sa izbornim prevarama. Ruku na srce, nisu se ni trudili da saznaju.

To je sjajno primjetio i kolumnista Dragan Bursać.

- Možda SDP sa Nikšićem u Sarajevu zaista nema pojma šta im rade ljudi na trenu. Poput ovog Bektića, sve zajedno Hamzićem i Sandžićem? Onda je još gore. Onda SDP ima veze sa ozbiljnom politikom, koliko i Dodikov SNSD sa socijaldemokratijom. Onda je ova partija otužna grupa političkih desperadosa, zbog kojih će najebati pošteno članstvo, a koje sve ove decenije odistinski vjeruje u socijaldemokratiju narečenu. Ali SDP je pokazivao i pokazuje da im je rukovodstvo za jedno četiri koplja bitnije od članstva. Najmanje. I u konačnici najebaće, kako se čini, i SDP-ovci na mostarskim izborima. Može sad SDP mantrati do besvijesti, kako je tempiranje ovakve istrage i hapšenja baš za danas zlonamjerno i maliciozno, ali je sve, zaista sve do njih u ovoj sramnoj aferi, piše Bursać.

Jer, Srebrenica jeste najteža ali nije jedina izdaja interesa države od strane aktuelnog rukovodstva. SDP je u Stocu odbio podržati “Inicijativu za Srtolac”, pa Demir Mahmutćehajić, nekadašnji istaknuti član SDP-a u Stocu javno pita:

- Hoće li sada SDP izbaciti Nermina Nikšića, Damira Mašića, Nerina Dizdara i ostale kriminalce, kradljivce izbora, mafijaše, podlace...? Ovo u Srebrenici je samo vrh ledenog brijega njihovih djelovanja!!! Fuj!!! – napisao je Mahmutćehajić.

Isto se desilo u Brčkom gdje je SDP kaznio članove lokalnog rukovodstva jer su se usudili sarađivati sa probosanskim strankama. Isto se dešava u Mostaru gdje SDP pokušava podijeliti i ono malo mostarske raje.

Potezi rukovodstva SDP-a iz Sarajeva u Srebenici, Stocu, Distriktu Brčko i Mostaru bez sumnje su ugrozili opstanak Bošnjaka na prostorima gdje pružaju udruženi politčki otpor SNSD-u i HDZ-u.

A onda je lider SDP-a spašavajući vlastitu poziciju “prigrlio” afere drugih stranaka da bi oprvadao izdaju Srebrenice. S druge strane, pojedini članovi SDP-a iz drugih gradova poput Mostara tvrde da se radi o odgovornosti pojedinaca, što nije tačno. Rukovodstvo iz Sarajeva je u Srebrenicu instaliralo Begu Bektića. Zato su svi članovi SDP-a danas na ispitu, a sutra će se moći vjerovati i glasati samo za one koji svoj stranački vrh pozovu na odgovornost.

Nema sumnje da Bego Bektić treba nositi krivičnu odgovornost za ono što je radio. Ali, političku odgovornost za ono što je radio njihov povjerenik u Srebrenici trebao bi da nosi Glavni odbor i rukovodstvo SDP-a u Sarajevu.

Ostavke bi u najkraćem bile u skladu sa sloganom - Dosljedno s karakterom. No, gdje dosljednosti nema i karakter je labilan.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo