9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

01.12.2020 / 20:12 Svijet - Napad u Njemačkoj

Trier: Pet mrtvih, vozač bio alkoholiziran i psihički bolesnik

Trier: Pet mrtvih, vozač bio alkoholiziran i psihički bolesnik
Foto: AFP

Najmanje petoro ljudi poginulo je u današnjem incidentu u njemačkom gradu Trieru, kada je vozač udario u pješake u pješačkoj zoni, saopštila je lokalna policija.

Ranije je objavljeno da su poginule četiri osobe, uključujući devetomjesečnu bebu, a da je povrijeđeno 15 ljudi.

Počinitelj se nalazio pod utjecajem alkohola i nedavno je liječen zbog psihičkog oboljenja, priopćeno je u Trieru u utorak navečer.

“Mi nažalost govorimo o četvero mrtvih i 15 ozlijeđenih, od čega četvero teško”, rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Porajnje Falačke Roger Lewentz na vanrednoj konferenciji za medije.

Nema naznaka o terorizmu

Mediji su prije toga izvijestili da se među poginulima nalazi i jedno dijete. Lewentz je objasnio da je vozač svjesno htio ubiti što više osoba jer se pokazalo da je vozio krivudavom linijom.

Vozač automobila je odmah nakon djela uhapšen te se nalazi na ispitivanju, a protiv njega se vodi istraga zbog četverostrukog ubistva i nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

“Nema nikakvih naznaka da bi se moglo raditi o terorističkom napadu ili djelu s vjerskom ili političkom pozadinom”, rekao je državni odvjetnik.

Ubici izmjereno 1,4 promila u krvi

Radi se o 51-godišnjem njemačkom državljaninu njemačkog porijekla koji je rođen u Trieru. Prema riječima državnog odvjetnika Petera Fritzena postoje naznake da je kod vozača nedavno utvrđeno psihičko oboljenje, a u trenutku počinjenja kaznenog djela je bio u alkoholiziranom stanju.

“Kod vozača automobila je izmjereno 1,4 promila”, rekao je državni odvjetnik. Automobil, terensko vozilo marke Land Rover, kojim je upravljao počinitelj nije bio u njegovom vlasništvu nego mu ga je, kako je objasnila policija, jedna druga osoba stavila na raspolaganje.

Prema saznanjima policije, posljednjih nekoliko dana muškarac je proveo u svom automobilu, a nije imao ni prijavljenu adresu. Wolfram Leibe, gradonačelnik Triera, koji se nalazi na tromeđi Francuske, Luksemburga i Njemačke, zahvalio se klinikama u susjednim zemljama na pomoći koju su ponudile odmah nakon vijesti o tragediji.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo