6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

02.12.2020 / 14:25 Fudbal - Novinar Marce

Budimo iskreni, svi znamo kad je počeo Realov pad

Budimo iskreni, svi znamo kad je počeo Realov pad
Zinedine Zidane / Vijesti.ba
Florentino Perez je puno riskirao kad je 2016. na klupu Reala doveo igračku legendu, ali trenerskog početnika Zinedinea Zidanea. Francuz je do tada trenirao samo B momčad Reala, a rezultati koje je s njom ostvarivao nisu bili posebno impresivni.

Ipak, Perez je pogodio. Premda će i danas mnogi nogometni stručnjaci i analitičari tvrditi da Zidane kao trener nema nikakav identitet ni prepoznatljivost, rezultati koje je Francuz ostvario u Madridu su impresivni. Real je osvojio tri uzastopne Lige prvaka, a do tada nikad nitko nije uspio niti obraniti naslov. Nakon pet godina donio je titulu prvaka Španjolske u Madrid, a nagli pad Kraljeva počeo je kad je Zizou nakon osvajanja treće titule prvaka Europe odlučio uzeti predah, prenosi Index.hr.

Julen Lopetegui i Santiago Solari izblamirali su klub i Perez je klečeći na koljenima tražio od Zidanea da se vrati. Povratkom Francuza, Real je prošle sezone uzeo još jednu titulu prvaka. Ipak, nakon katastrofalnih nastupa ove sezone, posebice u Ligi prvaka, Zizou pleše na rubu otkaza. Tako barem pišu svi španjolski mediji nakon sinoćnje blamaže i poraza 2:0 u Donjecku.

Real u posljednje vrijeme igra očajno, što je priznao i Zidane. U posljednjih mjesec dana skupocjena momčad Reala na terenu je izgledala kao skupina amatera. Ako izuzmemo pobjedu protiv Intera u gostima, sve ostalo je za zaborav. Porazi od Cadiza, Valencije i Alavesa samo su najavili ono što se dogodilo sinoć u Donjecku.

Real igra užasno i ovo je možda i najgori Real u posljednjih 30 godina, ali je li za to kriv Zidane?

Ukrajinska katastrofa otvorila je Pandorinu kutiju i medijima u Španjolskoj krivac je uglavnom Zidane. Ipak, Juan Ignacio Garcia-Ochoa, novinar Marce, smatra da to baš i nije točno te da je Francuz najmanje odgovoran za stanje u kojem se nalazi prvak Španjolske.

''Zinedine Zidane pleše na rubu otkaza. Ispadne li sljedeći tjedan iz Lige prvaka, logično je da napusti Real. Siguran sam da i on zna da bi to bila jedina normalna odluka jer bio bi to povijesni debakl i jedan od najvećih neuspjeha u povijesti kluba. Real je klub za naslove u Ligi prvaka. Ispadanje u Europa ligu nije za Kraljeve. Nije isključeno da Zidane ode čak i ako Real prođe u osminu finala, a izgubi od Atletica u la Ligi. Da, Zizou pleše na žici, ali je li zaista za sve on kriv? Je li Zidane kriv što su Ronalda zamijenili Mariano Diaz i Luka Jović? Je li Zidane kriv što Real nakon odlaska Ronalda nije doveo napadača svjetske klase?'' pita se novinar Marce pa nastavlja:

Zna se kad je počeo krah Reala

''Zašto je Zidane kriv što njegovi igrači iz nekoliko fantastičnih šansi nisu mogli zabiti gol protiv Šahtara? Imali su četiri fantastične šanse i nisu mogli zabiti niti jedan gol. Nemoguće je pobjeđivati ako promašuješ čiste šanse. Zašto je Zidane kriv ako Perez nije doveo niti jedno pravo pojačanje u napadu? Da je u Madridu potrebna totalna rekonstrukcija, to je jasno, to su svi vidjeli, na koncu, to je Zidane i tražio, ali ozbiljne promjene je spriječila pandemija. Ekonomska situacija natjerala je Real da nastavi ploviti istim kursom s istom posadom, a Zidane nije bježao od problema. Spremno ga je prihvatio i nije se žalio. Nakon restarta lige prošle sezone Real je pregazio cijelu Primeru i uzeo je naslov. Je li Zidane kriv što je Hazard stalno ozlijeđen? Ozljede su ove sezone uništile Real. Do jučer, kad se Benzema vratio, Real je tri utakmice u nizu igrao bez kičme momčadi: Ramos, Valverde, Hazard i Benzema bili su izvan ekipe. Gubitak Ramosa je najdramatičniji. Bez kapetana Real je izgubio osam od posljednjih deset utakmica Lige prvaka. Je li Zidane kriv za to? Kao i za činjenicu da Vinícius i Rodrygo još uvijek ne sjaje poput zvijezda? Real je potrošio 100 milijuna na dva Brazilca koji izgledaju dobro, ali još nisu svjetske zvijezde.''

''Budimo iskreni i priznajmo kako stvari stoje. Krah Reala počeo je onog trenutka kad je otišao Cristiano Ronaldo. Skupa sa Zidaneom. Francuz se vratio i osvojio je Superkup i La Ligu. Ako ni zbog čega drugoga, onda zbog toga zaslužuje poštovanje i strpljenje. Zidane ga je zaradio. Zato što uvijek ustaje kad mislite da je gotov'', zaključuje Garcia-Ochoa.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo