-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

02.12.2020 / 18:32 Ekonomija - Dobre vijesti

Novalić: Kreću novi transferi za pomoć privredi, aktiviran i Garantni fond

Novalić: Kreću novi transferi za pomoć privredi, aktiviran i Garantni fond
Fadil Novalić / Vijesti.ba
Mislimo da će to biti sljedeći vjetar u leđa našoj privredi – rekao je Novalić.

Federalni premijer Fadil Novalić danas je na online sjednici izvijestio poslanike Predstavničkog doma Parlamenta Federacije da će sutra na sjednici Vlade Federacije BiH biti donesene odluke o prvim transferima koje će pomoći privredi radi ublažavanja posljedica izazvanih korona virusom.

Od početka pandemije Vlada je donijela jednom odluku za “lockdown” što je imalo, kaže Novalić, dobar efekat na zdravstvo, ali veoma loš efekat na ekonomiju. To se vidjelo po 27.500 otpuštenih radnika.

- To je razlog što sada jako apstiniramo od toga da donesemo drugi 'lockdown' unatoč nekim zabrinjavajućim pokazateljima – naglasio je Novalić.

U cilju ublažavanja posljedica pandemije Vlada je donijela mjere koje su bile predviđene za preduzeća koja imaju više od 20 posto propadanja ukupnog prometa.
-  Stavili smo na raspolaganje više od 400 miliona KM, a potrošeno je skoro 92 miliona KM. Također, doneseni "korona zakon" predvidio je Garantni fond. Ovih sedmica postaje funkcionalan, idu prvi krediti i s naše strane prve garancije. Mislimo da će to biti sljedeći vjetar u leđa našoj privredi – rekao je Novalić.

Garantni fond nije kratkoročnog perioda, jer je namjera da funkcionira po principu revolvinga.

- U nekom dužem periodu ovo možemo korisititi kao instrument Vlade za potporu privredi i ekonomskom razvoju – poručio je Novalić poslanicima koji su danas razmatrali Informaciju Vlade Federacije BiH vezano za posljedice djelovanja epidemije koronavirusa – covid – 19 na privredu sa aspekta primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pojedinih grana privrede stanja zaposlenih te stanja u zdravstvu Federacije BIH.

- Vlada FBiH je kroz Uredbu donijela i interventne mjere gdje novih 90 miliona KM smo stavili na sektore koji su najviše ugroženi. Sutra će na Vladi FBiH biti odluke o prvim transferima koji će pomoći privredi. Očekujemo da će i ove mjere povećati broj uposlenih. Imamo pad direktnih poreza od 0,9 posto, najmanji u regionu, a to je pomogao i korona zakon. Imamo stabilan penzioni fond.

Indirektnu porezi su manji za 15,5 posto i na njih ne možemo utjecati. U pravcu fisklanih injekcija će ići budžet za narednu godinu, stimulisanje kreditnih aktivnosti kako bismo mogli finansirati poslovne događaje kroz povećanje garantnog fonda - rekao je Novalić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo