7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

03.12.2020 / 17:38 KORONAVIRUS - Tomaž Gantar

Slovenija kreće u masovno testiranje brzim testovima do kraja godine

Slovenija kreće u masovno testiranje brzim testovima do kraja godine
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Slovenska vlada naručila je 1,5 miliona brzih antigenskih testova za koronavirus koji bi se trebali početi koristiti ove godine, rekao je nakon sjednice vlade ministar zdravstva Tomaž Gantar, dodavši da bi do prvog ublažavanja nekih epidemioloških restrikcija moglo doći idući tjedan.

Testiranje antigenskim testovima u domovima za starije i zdravstvenim ustanovama počelo je već ranije, a sada se namjerava testirati građane koji to žele i kojima će usluga biti besplatna, ali prvenstveno esencijalne djelatnike u važnoj infrastrukturi: nastavnike i učitelje u školama, policiju i pripadnike vojske, a možda i populaciju u poduzećima u kojima se pojave žarišta, odnosno veći broj oboljelih, najavio je Gantar.

Masovnije testiranje antigenskim testovima provodit će se jer Slovenija ne raspolaže dovoljnim brojem PCR testova, a kako bi se nastojalo bolje kontrolirati širenje virusa u populaciji i utvrđivanje asimptomatskih slučajeva, te tako pokušalo smanjiti drugi epidemijski val, pojasnio je Gantar, prenosi Hina.

Potvrdio je da je vlada na današnjoj sjednici utvrdila i plan postupnog otvaranja pojedinih djelatnosti i ublažavanja već važećih protuepidemijskih mjera koji je striktno vezan uz pad broj dnevnih zaraza i stanje popunjenosti bolnica covid pacijentima.

Gantar je potvrdio da je epidemiološka situacija još uvijek teška iako zadnjih sedam dana broj hospitaliziranih stagnira i više ne raste, te da je od postrožavanja mjera donesenih krajem listopada očekivao više u spuštanju brojeva zaraženih i hospitaliziranih, ali da očekuje kako bi "u idućih nekoliko dana" moglo doći do situacije da Slovenija iz "crne" faze na "semaforu" za popuštanje mjera dođe u "crvenu" fazu, kad bi se neke mjere ukinule.

Prema kriterijima za popuštanje strogih mjera iz plana koji je na Twitteru danas objavio premijer Janez Janša, Slovenija je trenutno u "crnoj" fazi na semaforu za relaksaciju mjera jer ima prosječno 1461 zaraženog dnevno u razdoblju zadnjeg tjedna, dok je u bolnicama 1289 oboljelih, što još ne omogućuje smanjivanje restrikcija.

Da bi došlo do toga i da zemlja uđe u tzv. "crvenu" fazu, bilo bi potrebno da broj pacijenata oboljelih od covida-19 u bolnicama padne na manje od 1200, a tjedni prosjek dnevno zaraženih na manje od 1350.

Tada bi se, prema planu vlade, djelomično ponovo uspostavio javni promet, kulturne ustanove poput galerija, muzeja i knjižnica, a ponovo bi mogli raditi frizerski saloni, te neke druge uslužne djelatnosti poput manikura i pedikura.

Za sljedeću "narančastu" fazu popuštanja, kada bi po planu među ostalim ponovo u škole mogli učenici prvih triju razreda osnovnih škola, bilo bi potrebno da u bolnicama više ne bude više od tisuću covid pacijenata, dok bi se u "žutoj" fazi s brojem pacijenata manjim od 500 i prosjekom od 600 novozaraženih dnevno nastava u razredima proširila na sve razrede, a tada bi prestao i "policijski sat", te dopušteno napuštanje mjesta odnosno općina prebivališta.

Do još veće relaksacije, ali uz uvažavanje svih osnovnih preporuka, došlo bi tek nakon što broj dnevnih zaraza padne na manje od 300, što znači da bi sadašnju razinu dnevnih zaraza trebalo smanjiti za pet puta.

Gantar je kazao da je situacija u Sloveniji s covidom-19 teška iako više nema eksponencijalnog rasta novih zaraza, ali niti izrazitijeg pada, no da je slično i u drugim europskim zemljama koje primjenjuju slične mjere.

Po njegovim je riječima broj zaraženih u zadnjih sedam dana u Europskoj uniji povećan za 20 posto iako je u nekim državama broj dnevnih infekcija znatno smanjen.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo