9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

03.12.2020 / 18:04 KORONAVIRUS - Vučić i Merkel

Ublažavanje ekonomskih posljedica važan segment

Ublažavanje ekonomskih posljedica važan segment
Foto: Reuters
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa kancelarkom Njemačke Angelom Merkel o izazovima pandemijske krize i planovima za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, uz poseban akcenat na mere ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije.

Sagovornici su takođe razmotrili i bilateralne i ekonomske odnose, proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i prateće reforme, kao i situaciju u regionu, saopšteno je iz Predsjedništva Srbije.

Vučić i Merkel razmotrili su u telefonskom razgovoru brojna pitanja i izazove koje je nametnula globalna kriza izazvana pandemijom zarazne bolesti COVID-19.

Vučić je informisao Merkel o paketima mjera koje je Srbija donijela u cilju ublažavanja ekonomskih posljedica, ali i o svim zdravstvenim, epidemiološkim i drugim naporima koje je država Srbija uložila u suzbijanju ove bolesti i saniranju posledica po zdravlje stanovništva.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i stavove u pogledu vakcina, kao i o dodatnim mjerama i daljim planovima za očuvanje zdravlja ljudi, ali i privrede.

Vučić i Merkel su izrazili zadovoljstvo i stalnim napretkom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Njemačke.

"Ekonomija je jaka veza između naše dvije zemlje", istakla je njemačka kancelarka i pozdravila napredak Srbije na polju ekonomije, kao i napore na evropskom putu, naglasivši da su dijalog sa Prištinom i vladavina prava od ključnog značaja.

Vučić je ponovio da njemačke kompanije koje posluju u Srbiji zapošljavaju više od 67.000 radnika i da značajno doprinose ekonomskom razvoju Srbije, kao i ugledu naše zemlje kao dobrog mjesta za investicije.

"Zahvalni smo na podršci Nemačke srbijanskoj ekonomiji. Nemačka je naš najveći trgovinski partner čak i u vreme globalne krize izazvane pandemijom koronavirusa. Sve je veći interes nemačkih kompanija za investiranje u našoj zemlji, a sa ponosom ističem i činjenicu da će Srbija imati najveći rast u Evropi ove godine, uprkos svim tekućim izazovima", istakao je Vučić.

Vučić je Merkel zahvalio i na kontinuiranoj podršci Nemačke evrointegracijama Srbije, posebno imajući u vidu njemačko predsjedavanje EU. On je istakao da su na evropskom putu Srbije reforme u oblasti vladavine prava od suštinskog značaja, te je naglasio da je saradnja sa Njemačkom i institucijama EU dobar put za nastavak unapređenja ove oblasti.

Vučić je takođe istakao i potrebu za postojanjem jasnog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo, jer je proces evropskih integracija Zapadnog Balkana od značaja za mir i stabilnost u regionu.

U tom kontekstu, Vučić i Merkel su razgovarali i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine. Oni su se saglasili da je razgovor neophodan, kao i da je očuvanje mira od ključnog značaja za obe strane. Vučić je izjavio da će preduzeti sve neophodne korake u cilju uspešnog nastavka ovog dijaloga, kako bi se ostvarila konstruktivna i otvorena atmosfera za pregovore.

Njemačka savezna kancelarka je pozdravila spremnost Srbije za dalji rad na očuvanju stabilnosti regiona i ponovila da će Njemačka ostati pouzdan partner Srbije na putu reformi i evrointegracija.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo