8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

04.12.2020 / 11:10 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić: Susret sa Bidenom u prvoj polovini 2021.

Vučić: Susret sa Bidenom u prvoj polovini 2021.
Foto: Reuters

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je kako vjeruje da će u prvoj polovini 2021. godine imati priliku da se sretne s novoizabranim predsjednikom SAD Joe Bidenom.

U izjavi za RTS, Vučić je rekao da s "Bidenom ima bolje lične odnose, ali da bi za Srbiju bilo lakše da je ostala prethodna administracija" predsjednika Donalda Trumpa.

Najavio je da će u petak razgovarati s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Robertom O'Brienom, ali nije iznio detalje. Naveo je da Srbija "poštuje svoju riječ i potpis" u sprovođenju Washingtonskog sporazuma poslije promjene vlasti u SAD.

Ipak, upitao je da li Priština želi bilo šta iz potpisanog da sprovede u djelo zbog unutrašnjih prilika, prenosi Glas Amerike.

Vučić je najavio da će dijalog u Briselu biti nastavljen 10. decembra na tehničkom nivou i da će se razgovarati o imovini i finansijskim zahtjevima.

Ističe da je kosovska strana potpisala sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, a da "ništa nije urađeno po tom pitanju i da Srbija ne može da prihvati neka važna rješenja dok oni to ne urade".

Vučić dodaje da je razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i da se njen stav po pitanju Kosova nije promijenio.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo