9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

04.12.2020 / 13:21 KORONAVIRUS - Covid-19

U Domu za stara i iznemogla lica u Goraždu nema zaraženih koronavirusom

U Domu za stara i iznemogla lica u Goraždu nema zaraženih koronavirusom
Foto: FENA

U Domu za stara i iznemogla lica Goražde situacija je trenutno stabilna i među korisnicima nema zaraženih koronavirusom – potvrdio je direktor te ustanove Anes Begović.

Podsjetio je da je od početka drugog vala koronavirusa ova ustanova bilježila veliki broj zaraženih, a, nažalost, i više smrtnih ishoda.

-Za povoljnu situaciju u Domu u ovom trenutku možemo zahvaliti strogim mjerama koje provodimo i odgovornosti uposlenih. Tokom ovog drugog vala imali smo nekoliko pozitivnih uposlenica, kao i onih koje su bile u izolaciji zbog  porodičnih kontakata, ali one su na vrijeme javile simptome i nisu dolazile na posao, tako da smo izbjegli opasnost ponovnog širenja virusa među korisnicima – pojasnio je Begović.  

Dodao je da su i dalje  na snazi stroge mjere i zabrane posjeta kako bi se povoljna situacija pokušala zadržati do okončanja pandemije

- U Domu su trenutno smještena 44 korisnika, a suočavamo se sa  drugim teškoćama koje je donijela pandemija. Ova ustanova je jedna od sigurno najpogođenijih i sa finansijske strane, a posebno sa psiho-socijalne strane korisnika, jer ova situacija je znatno uticala na njih. Nema posjeta već odavno, planirane aktivnosti, druženja, izlete za njih koje smo planirali, nije moguće realizirati. Oni su praktično već devet mjeseci u takvoj situaciji, s tim da smo tri mjeseca imali i zabranu prijema novih korisnika – kazao je direktor Doma za stara i iznemogla lica Goražde.

Napomenuo je da na sreću nije upitna realizacija vrijednog projekta proširenja kapaciteta ove ustanove koji je predviđen u saradnji sa Federalnim ministarstvom za izbjegla i raseljena lica,  što će, kako je kazao, donekle ublažiti posljedice koje je u svakom smislu ostavila pandemija na funkcionisanje ove ustanove.

- Projekt rekonstrukcije i gradnje novog objekta značio bi bolje uvjete za boravak i rad u Domu. Izrada idejnog rješenja je u toku a, u saradnji sa vlastima, nadamo se da ćemo uz povećanje broja korisnika, prevazići i finansijske poteškoće koje već duže vrijeme prate ovu ustanovu – kazao je Begović.


(Vijesti.ba /FENA)

Izdvajamo