16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

17.12.2020 / 12:54 Obrazovanje - Svečana ceremonija

Univerzitet u Sarajevu promovirao 61 doktora nauka i umjetnosti

Univerzitet u Sarajevu promovirao 61 doktora nauka i umjetnosti
Foto: FENA - Vijesti.ba

Univerzitet u Sarajevu promovirao je 61 doktora nauka i umjetnosti, a rektor tog univerziteta Rifat Škrijelj je poručio da je čin promocije potvrda da će Univerzitet u Sarajevu i u budućnosti biti opredijeljen za produkciju savremenih doktorskih studija koji prate trendove u Evropi i svijetu.

- U trenucima kada obilježavamo ovaj važan događaj, uz primjenu posebnih mjera opreza zbog koronavirusa, moramo biti ponosni na naše doktorante koji su odricanjem i trudom postigli najviše akademsko zvanje koje sa sobom nosi radost, zanos i želju za boljim sutra, ali istovremeno i veliku odgovornost - rekao je Škrijelj.

Najavio je i svečanost promocije diplomanata i magistranata koja će biti održana u subotu, također u drugačijim okolnostima.

- To je također bio veliki događaj organiziran u Zetri, a ove godine će više od 5.000 diplomanata i magistranata diplome primiti na drugačiji način, u manjim grupama na fakultetima - istakao je Škrijelj.

Dodao je da i taj čin mora, na prilagođen način, biti svečan tako da će iz Doma mladih online putem diplomantima i magistrantima biti upućena čestitka.

Amra Banda je danas promovirana u doktora geografije, a sa svečanosti je poručila da je stečeni doktorat tek početak naučnog i akademskog puta.

- Vjerujem da ćemo predano raditi na promicanju nauke i profesionalno se usavršavati, jer su najbolja strategija i najveća snaga u izgradnji države i društva, znanje i akademska izvrsnost - rekla je Banda.

Također, naglasila je da je dužnost doktora nauka da doprinesu razvoju i jačanju Univerziteta u Sarajevu.




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo