8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

10.01.2021 / 09:25 Ostali sportovi - Škola skijanja KSC Sarajevo

Subašić: Želimo stvarati reprezentativce BiH u skijanju

Subašić: Želimo stvarati reprezentativce BiH u skijanju
Foto: FENA

Škola skijanja KSC Sarajevo od 2010. godine podučava mlade bh. skijaše prvenstveno u alpskim skijaškim disciplinama na olimpijskoj planini Bjelašnici.

Kako je u izjavi za Fenu kazala članica Škole skijanja KSC Sarajevo Elvira Subašić, mlade skijaše u ovoj školi obučavaju profesori sporta, licencirani instruktori Asocijacije trenera i učitelja.

- Djeca su raspoređena po homogenim grupama, zavisno od stepena poznavanja skijaških vještina. Imamu grupe početnika, naprednih i najnaprednijih mladih skijaša. Polaznici su uzrasta od četiri do 16 godina. Odnos prema djeci je prvenstveno pedagoški s ciljem što bržeg usvajanja tehnika alpskog skijanja - kazala je Subašić.

Napominje da instruktori Škole skijanja KSC rade s manjim brojem mladih skijaša i nastoje da im posvete više pažnje i vremena u usavršavanju skijaških vještina, što se značajno razlikuje od sistema rada u ostalim školama skijanja koje uglavnom rade na omasovljenju i kvantitetu polaznika.

- Cilj nam je napraviti buduće reprezentativce BiH koji će naš zemlju predstavljati u najboljem svjetlu na svjetskim takmičenjima. Zbog toga u našim grupama maksimalno imamo šest polaznika koji zbog toga ostvaruju dobre rezultate. To je jedan od razloga zbog kojeg imamo i dobru saradnju sa skijaškim sklubovima i Skijaškim savezom BiH - objasnila je.

Pandemija koronavirusa nije spriječila polaznike ove škole da se i ove godine, kada su na Bjelašnici zabilježeni najveći snježni nanosi u ovom periodu u posljednjih deset godina, zapute na olimpijsku ljepoticu i uživaju u snježnim radostima na čistom zraku, te usavršavaju svoje skijaške vještine.

- Iza nas je teška godina i ljudi su jedva dočekali da izađu na čist zrak. Željni su druženja, aktivnosti i provedenog vremena na stazama Bjelašnice, naravno uz poštivanje epidemioloških mjera. Skijanje se odvija na otvorenom prostoru, djeca drže rastojanje, zaštićeni su maskama, mjere se poštuju, tako da problema s pandemijom nemamo. Očekujemo veoma dobru sezonu, padavine su na zadovoljavajućem nivou, a očekujemo da će snijega biti do marta - dodala je Subašić.

Škola skijanja KSC Sarajevo će biti aktivna do kraja januara. Polaznicima od četiri do 16 godina, ali i odraslim osobama pored osnovnog paketa u ponudi su i individualni časovi skijanja.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo