7°C
Mostar 8°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

13.01.2021 / 14:16 BiH - Migrantska kriza

U Bihaću sutra hitna sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH

U Bihaću sutra hitna sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH
Foto: FENA

Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za četvrtak, 14. januara zakazala je u Bihaću hitnu sjednicu, na kojoj će se razgovarati o sigurnosnoj situaciji uslovljenoj migrantskom krizom.

Predsjednik Komisije Damir Mašić potvrdio je danas kako su na sastanak u gradu na Uni pozvani relevantni dužnosnici svih nivoa vlasti u BiH.

-Pozvali smo predstavnike Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Službe za poslove sa strancima, kao i Granične policije. Također, očekujemo dolazak predstavnika Federalne uprave policije, te predstavnika Vlade Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća, kao i mnogih ostalih aktera i učesnika u ovom procesu - kazao je Mašić.

Navodi da je hitan sastanak posebno uslovljen, kako je ocijenio, ignorantskim odnosom državnog nivoa vlasti prema ovom problemu, "koji je i prouzrokovao narušenu sigurnosnu situaciju naročito u Unsko-sanskom kantonu".

-Očekujemo iskrenu i konkretnu raspravu, sa konkretnim zaključcima. Zaista je vrijeme da se trenutna situacija sa migrantima počne tretirati kao problem države Bosne i Hercegovine, a ne kao problem Federacije, ili da budem precizniji kao problem Unsko-sanskog, Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona - kaže predsjednik Komisije za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić.

Sastanku će najvjerovatnije prethoditi i posjeta lokalitetu Lipa kod Bihaća, odnosno uređenoj parceli sa vojnim šatorima, gdje je iz onog što je ostalo od obližnjeg prihvatnog kampa, izmješteno više stotina migranata i izbjeglica.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo