8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

18.01.2021 / 13:48 BiH - Blog ambasadora

Nelson i Field: 2021. je godina za akciju

Nelson i Field: 2021. je godina za akciju
Foto: Vijesti.ba
Ambasadori SAD-a i Velike Britanije u BiH, Eric Nelson i Matt Field objavili su zajednički blog pod nazivom "2021. - godina za akciju?".

Njihov blog možete pročitati u nastavku teksta.

Dvije hiljade dvadeseta je prošla. Mnogi od nas su brojali dane čekajući kraj jedne od najčudnijih godina. Naravno, sama promjena u kalendaru ne rješava probleme sa kojima se suočavamo, ali je prilika za novi početak. Oprezno smo pozitivni po pitanju godine koja je pred nama.

Prije pogleda ka budućnosti, pomenućemo jedan od vrhunaca 2020. godine i razlog zašto ostajemo optimistični kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Kroz programe BOLD Američke ambasade i Mladi savjetnici Britanske ambasade, susreli smo se sa stotinama pozitivnih, pametnih mladih ljudi iz cijele BiH, spremnih na djelovanje. Oni već postižu sjajne stvari, u poslovnom i polju obrazovanja, kao dio civilnog društva, u sektoru javnih usluga. Ali, oni žele da to rade bez tereta korupcije i disfunkcionalnosti koja mnoge tjera na odlazak. Uz prave mogućnosti, budućnost BiH zaista može biti svijetla.

Da bi se postigao taj napredak, prijateljima poput Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva trebaju partneri koji imaju volju za to. Našli smo ih na mnogim mjestima, ali ne i svugdje. Mi ćemo našu podršku usmjeriti na bh. organizacije, lokalne grupe i pojedince koji se zaista trude da naprave razliku.

Da se vratimo na 2021. godinu, šta to možemo očekivati i šta trebamo uraditi.

Dobra vijest po pitanju COVID-a je da su pronađene vakcine i da, nadamo se, uskoro dolaze. Sa olakšanjem pratimo smanjenje brojeva oboljelih u BiH. Nazire se svjetlo na kraju tunela. Ali, to ne znači da se bilo ko može opustiti. Pridržavanjem postojećih mjera – pranje ruku, nošenje maske i održavanje distance – možemo pomoći da sačuvamo naše najmilije i da pređemo ciljnu liniju. A sve vlasti u BiH i dalje moraju sarađivati kako bi obezbijedili zdravstvenu skrb, obrazovanje, hitnu pomoć i efikasan proces vakcinacije.

Ekonomski uticaj pandemije se nastavlja, u BiH i diljem svijeta. Ne smijemo propustiti ovaj period krize, nego iskoristiti trenutak i razmisliti kako što bolje podržati kompanije i poduzetnike, putem smanjenja birokratskih procesa i digitalizacijom usluga, depolitizacijom javnih preduzeća i transparentnijom potrošnjom u institucijama vlasti. Oporavak mora biti inkluzivniji, posebno za žene i mlade. MMF nudi značajnu podršku BiH, ali smatramo da je apsolutno pravedno – i da većina građana to razumije – da ovaj novac treba biti uslovljen upravo ovim reformama.
Predugo se čeka na poduzimanje koraka za pridruženje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji što bi omogućilo prijeko potreban poticaj za biznise.

U 2021. godini neće biti izbora. Ali, baš zbog toga želimo ozbiljan napor da se poboljša izborni sistem. Da, Mostar je nedavno održao svoje prve izbore nakon dvanaest godina, ali to je bilo ispravljanje nedostatka a ne pozitivna reforma. Podsjetimo se da još uvijek čekamo na potpunu implementaciju rezultata izbora iz 2018. godine! OSCE i Evropski sud za ljudska prava su jasno naveli šta još treba promijeniti. Mišljenje EU potvrđuje da se sve to mora uraditi. Tijelo Parlamentarne skupštine odgovorno za ovaj posao se treba sastati i raditi na ovom ključnom zadatku, tako da se glasači u BiH ne nađu u istoj poziciji 2022. godine.

Na samom vrhu liste briga građana (isto vrijedi i za nas) je vladavina prava. Koliko nas bi željelo vidjeti stvarni napredak u tom polju 2021. godine? Ni ovdje nema tajne u smislu potrebnih koraka – počevši sa prioritetima u Mišljenju EU, kao što su amandmani na Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, poboljšanje procesa javnih nabavki i značajni koraci protiv sukoba interesa. Znamo da postoje pojedinci u pravosuđu koji žele napraviti razliku i njima je potrebna naša podrška. Ali, konačni dokaz toga će biti odgovarajuće istrage, krivična gonjenja, presude i zatvorske kazne.

Ove teške reforme postanu lakše kada pozovete trideset NATO saveznika da pomognu. Reformski proces koji je počeo 2019. godine, prilika je za BiH da odredi svoje reformske prioritete i predvidi način na koji Savez može pomoći u njihovom ispunjenju. Ove reforme obuhvataju sve, od modernizacije odbrane do boljeg upravljanja i vladavine prava, a komplementarne su sa putem BiH ka EU. NATO saveznici će nastaviti podržavati reformske prioritete BiH u skladu sa procesom Reformskog programa koji vodi BiH.

Na kraju, par riječi o trenutnoj situaciji po pitanju migracija. Ove godine brojke su značajno manje, ali izgleda da se problem povećava. Kratkoročno, u interesu je svih bh. građana da se migranti koji su trenutno u ovoj zemlji smjeste sigurno i humano, i da nisu na ulicama. Bh. vlasti trebaju koordinirati svoj odgovor na migrantsku krizu, i pravično podijeliti odgovornost širom zemlje.

Puno toga treba uraditi u godini koja je pred nama, više nego što smo ovdje pomenuli. Ne vidimo razlog zašto bi iko bio zadovoljan sa manje od ovoga. Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i mnogi drugi prijatelji BiH su tu da pomognu. Ono što nam treba su partneri koji imaju volju i nadamo se da ćemo naći još više takvih partnera u 2021. godini.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo