9°C
Mostar 15°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

19.01.2021 / 18:10 BiH - U Tužilaštvu BiH

Sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija

Sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija
Foto: Fena / Vijesti.ba
U Tužiteljstvu BiH održan je sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija. Središnje teme sastanka odnosile su se na realizirane aktivnosti, kao i plan djelovanja u narednom periodu u otkrivanju, kaznenom procesuiranju ...

... i sprječavanju kaznenih djela iz oblasti trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, predsjedavala je sastankom Udarne grupe, na kojem su sudjelovali dužnosnici pravosudnih, policijskih i sigurnosnosnih institucija sa razine države Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, kao i novoimenovani članovi Udarne grupe.

Predstavnici institucija su prezentirali informacije o radu i djelovanju institucija i agencija iz kojih dolaze, a sudionici sastanka razmatrali su i zajedničke aktivnosti u prevazilaženju aktuelnih problema u BiH iz oblasti trgovine ljudima i ilegalnih migracija.​

Na sastanku je zaključeno da je postignut napredak u procesuiranju kaznenih djela trgovine ljudima na svim razinama, ali da se i dalje nastavljaju aktivnosti putem Specijalizirane mreže tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima, u cilju efikasnijeg identificiranja i procesuiranja pojavnih oblika kaznenih djela trgovine ljudima i pružanja potpore i zaštite žrtvama, posebno ranjivim kategorijama.

Također je istaknuta potreba nastavka aktivnosti na specijalističkim edukacijama iz ove oblasti, za istražitelje, tužitelje i suce koji rade na ovim predmetima.

S obzirom na važnost navedene tematike i zaštite žrtava trgovine ljudima u procesu jačanja vladavine prava, sastanku su nazočili i predstavnici međunarodne zajednice i organizacija koje djeluju u Bosni i Hercegovini, a koji pružaju značajnu potporu u ovoj oblasti, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo