°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

20.01.2021 / 12:02 Regija - Bez rasprave

Skupština CG ponovo glasa o zakonima koje je vratio Đukanović

Skupština CG ponovo glasa o zakonima koje je vratio Đukanović
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Skupština Crne Gore u srijedu će glasati o zakonima koje je usvojila 29. decembra prošle godine, a koje je predsjednik države Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje.

Zastupnici će se ponovo izjasniti o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, radu, državnim službenicima i namještenicima, zdravstvenoj zaštiti, prenosi Anadolija.

Đukanović je vratio i izmjene Zakona o kreditnim institucijama, sanaciji kreditnih institucija i fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Bez rasprave, slijedi samo glasanje

Iz opozicije je najavljeno da neće prisustvovati današnjoj sjednici.

Đukanović je prilikom vraćanja zakona na ponovno usvajanje naveo da je, shodno Poslovniku Skupštine, propisano da se kvorum utvrđuje primjenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki zastupnik dužan da se lično identificira (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u zastupnički pult na svom sjedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine.

“Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka sjednice i usvajanja dnevnog reda postojao kvorum, a time i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima”, kazao je Đukanović.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić tvrdi da će postupak Đukanovića odgovoriti u skladu s Ustavom i pozitivnim propisima i izglasati ponovo sve zakone, optužujući predsjedika države za pokušaj opstrukcije i blokadu sistema.
Rekao je da se u ponovnom izjašnjavanju zastupnika ne vodi rasprava, već se samo glasa.

Nova vlast izmijenila zakon

Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, koji je 27. decembra 2019. izglasala tadašnja vlast Demokratske partije socijalista (DPS), predviđeno je bilo da vjerski objekti i zemljište koji su bili imovina Crne Gore do 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi vjerskih zajednica o pravu svojine, prelaze u državnu svojinu.

Tome se Srpska pravoslavna crkva oštro protivila i zbog toga organizirala višemjesečne litije.

Nova vlast u Crnoj Gori izabrana prošle godine, podržana od SPC-a, izmijenila je Zakona o slobodi vjeroispovijesti na način da imovina ostaje u vlasništvu vjerskih zajednica.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo