0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

20.01.2021 / 15:24 Regija - Novoimenovani državni sekretar SAD

Blinken: Biden želi pomoći Kosovu i Srbiji da napreduju

Blinken: Biden želi pomoći Kosovu i Srbiji da napreduju
Antony Blinken / Vijesti.ba
Novoizabrani predsjednik Joe Biden i State department će se posvetiti zapadnom Balkanu i odnosima između Srbije i Kosova, rekao je Antony Blinken, novoimenovani državni sekretar SAD-a.

Blinken je, odgovarajući na pitanje senatora Rona Johnsona, koji pripada senatorima koji podržavaju odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa, da li odobrava sporazum koji je Trump potpisao u Washingtonu, rekao da je to dobar sporazum.

"Ja želim da prikupim sve ideje s obje strane kongresa kako da zajedno jačamo našu bezbjednost i promovišemo nacionalne interese. Postoji više stvari koje je Trump učinio izvan naših granica koje bih ja pozdravio. I ja pozdravljam sporazum Kosova i Srbije. Kao što znate, izabrani predsjednik Bajden je posvetio mnogo vremena regionu i tim zemljama. On dijeli uvjerenja i vas senatora da možemo pomoći Kosovu da se kreće naprijed, a takođe se nadamo da ćemo moći pomoći i Srbiji da napreduje", rekao je Blinken.

Johnson je rekao da je taj sporazum, kao i sporazum Izraela s arapskim susjedima postignuće Donalda Trumpa, a da su Barack Obama, bivši predsjednik i Biden dok je bio potpredsjednik u njegovoj administraciji, vjerovali da je nemoguće da Srbi i Albanci mogu da sarađuju.

"Možda ono što ste mislili da je nemoguće pokazalo se da je moguće. Jedna od stvari koja je meni jako bliska u srcu je ekonomski sporazum između Kosova Srbije. Ves Mičel (bivši pomoćnik državnog sekretara SAD) je mnogo puta odlazio tamo i nije bilo ništa. Ne želim upirati prstom i tražiti krivce, ali tek kada se umiješao Ričard Grenel, stvari su se pomjerile. On je rekao 'Postoje stvari oko kojih se Albanci i Srbi ne mogu složiti, ali hajde da pričamo o onom što može'. I dobili smo sporazum, koji je dobar, zar ne", rekao je Johnson, s čime se Blinken saglasio.

Inače, Biden će danas položiti zakletvu i postati novi predsjednik SAD.

(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo