8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

20.01.2021 / 17:03 BiH - Nakon podrške incijativi

Sabornici razmišljaju o inicijativi za smjenu Softića sa čela Sabora IZ

Sabornici razmišljaju o inicijativi za smjenu Softića sa čela Sabora IZ
Safet Softić / Vijesti.ba
Nakon što je glasao za usvajanje incijative Damira Arnauta kojom Predstavnički dom Parlamenta BiH od nižih nivoa, koji su zaduženi za ta pitanja (lokalne zajednice) traže da promijene nazive ulica, trgova i mjesta ...

... koja nose naziv po osobama koje su na bilo koji način povezane ili su sarađivale sa fašističkim i nacističkim pokretom tokom Drugog svjetskog rata, Safet Softić, poslanik SDA i predsjednik Sabora IZ, danas je uputio svoje javno izivinjenje.

U izvinjenju je istakao da bez obzira što nije bilo namjere u njegovom postupanju, osjeća dužnost da uputi javno izvinjenje članovima Sabora Islamske zajednice, pripadnicima Islamske zajednice i svim dobronamjernim građanima, koje je "ovaj njegov previd povrijedio".

Da su u Islamskoj zajednici zaista povrijeđeni i uvrijeđeni ovakvim parlamentarnim djelovanjem Safeta Softića jasno pokazuje i, kako saznajemo, to da se razmišlja inicijativa za njegovu smjenu sa mjesta predsjednika Sabora Islamske zajednice BiH.

Prema našim infomacijama, više sabornika pokrenuće inicijativu za smjenu Softića smatrajući njegovo izvinjenje nedovoljnim i nesrazmjernim gafu koji je napravio.

Oni smatraju da je svojim glasanjem nanio štetu Islamskoj zajednici u BiH a naknadna obrazloženja da je podržao nešto što nije ni pročitao smatraju još manje dopustivim. Prema istom izvoru, osim glasanja za Arnautovu inicijativu, pojedinim sabornicima odavno “ne leži” Softićevo političko djelovanje koje smatraju nespojivim sa funkcijom predsjednika Sabora IZ, a sve su glasniji i komentari da Softić ne uživa podršku ni svoje baze u Tuzlanskom kantonu i rodnim Banovićima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo