3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C

20.01.2021 / 20:02 Politika - Komentar za Vijesti.ba

Delegacija EU: Što prije formirati vlast u Mostaru i procesuirati nepravilnosti

Delegacija EU: Što prije formirati vlast u Mostaru i procesuirati nepravilnosti
Foto: Vijesti.ba

Centralna izborna komisija BiH donijela je jučer Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru.

Iz Delegacije EU u BiH za Vijesti.ba su naveli da održavanje lokalnih izbora u Mostaru prvi put nakon 12 godina predstavlja veliki napredak u rješavanju demokratskih nedostataka u zemlji.

- Evropska unija kontinuirano naglašava važnost osiguranja integriteta izbornog procesa, posebice u pogledu odgovornosti bh. institucija da se pridržavaju važećeg pravnog okvira, s ciljem jačanja funkcionalnosti i vladavine prava u zemlji. Nakon što je Centralna izborna komisija potvrdila izborne rezultate u Mostaru, Evropska unija poziva na brzo formiranje gradskih vlasti, počevši sa zakazivanjem konstituirajuće sjednice novog Gradskog vijeća, navode iz Delegacije EU i dodaju:

- Uočene i prijavljene nepravilnosti dodatno naglašavaju potrebu za unaprjeđenjem izbornog zakonodavstva u skladu sa preporukama ODIHR-a/GRECO-a, kako je naznačeno u ključnim prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, te također zahtijevaju učinkovito procesuiranje od strane pravosuđa.”

U Gradskom vijeću Mostara HDZ BiH imati ukupno 13, a Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS) 11 vijećnika. Svoje predstavnike u Gradskom vijeću imat će i BH. blok (SDP BiH, Naša stranka) – 5, Hrvatska republikanska stranka (HRS) – 3, Prva mostarska partija dva i lista "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" jednog vijećnika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo