9°C
Mostar 15°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

21.01.2021 / 22:28 Svijet - Objavljeni izvještaji

Ogroman pad prihoda Trumpovih hotela

Ogroman pad prihoda Trumpovih hotela
Foto: EPA -Vijesti.ba

Prihodi najpoznatijih hotela bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa pali su prošle godine kada je pandemija covida-19 snažno pogodila ekonomiju, pokazuje financijski izvještaj objavljen u srijedu, posljednjeg dana njegova mandata.

Trumpov International Hotel u Washingtonu je zaradio 15.1 milion dolara u 2020. i u prve tri sedmice 2021., pokazuje Trumpov izvještaj. To je 62.7 posto manje nego 2019.

Slično je i s Trumpovim nekretninama u Las Vegasu kojima je prihod pao 60.5 posto na 9.2 miliona i s njegovim golf igralištem na Floridi, Trump National Doralom čiji su prihodi 42.7 posto manji i iznose 44.2 miliona dolara.


Rijetka svjetla tačka je Trumpov klub Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi gdje će živjeti nakon što je otišao iz Washingtona. Prihodi tog resorta, u kojem je Trump povremeno primao političke saveznike i strane zvanice, skočili su prošle godine 13 posto na 24.2 miliona dolara.

Redovno finansijski izvještaj koje je Trump morao ispuniti nudi jedan od najpotpunijih uvida u finansije nekretninskog milijardera koji je uporno odbijao objaviti svoje porezne prijave, unatoč tome što je to bila uobičajena praksa ranijih predsjednika.

U izvještaju na 79 stranica navedene su pojedinosti od udjela u kompanijama do toga koliko je novaca primio kao član Screen Actors Guilda, udruge filmskih i televizijskih radnika i izvođača. Ono uključuje i poklone koje je Trump dobio kao predsjednik, među njima pojas Ultimate Fight prvenstva vrijedan 650 dolara koji je dobio od Colbyja Covingtona, borca i Trumpovog pristalice.

Izvještaj sadrži i obaveze Trumpovih kompanija, uključujući pet kredita od kojih je svaki vrijedan najmanje 50 miliona dolara. Većina njih dospijeva u iduće četiri godine.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo