6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

23.01.2021 / 10:48 Svijet - Dogovoren sastanak

Biden razgovarao s Trudeauom: Zajednička vizija oporavka

Biden razgovarao s Trudeauom: Zajednička vizija oporavka
Foto: Arhiv

Američki predsjednik Joe Biden telefonom je razgovarao s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom u petak, u prvom pozivu američkog predsjednika stranom čelniku od inauguracije ove sedmice.

Dogovorili su se da će se sastati sljedećeg mjeseca “kako bi se unaprijedila važna obnova dubokog i trajnog prijateljstva između Kanade i SAD-a “, objavio je Trudeauov ured.

Bijela kuća objavila je da je tim pozivom istaknuta strateška važnost odnosa SAD-a i Kanade te da će ojačati saradnju u borbi protiv pandemije, na području obrane, ekonomskih veza i globalnog vodstva u rješavanju klimatskih promjena, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Biden i Trudeau razgovarali su o svojoj zajedničkoj viziji održivog ekonomskog oporavka i dogovorili se o saradnji u postizanju neto nula emisija.

Biden je primio na znanje Trudeauovu razočaranost zbog njegove odluke da ukine dozvolu za kontroverzni naftovod Keystone XL, priopćila je Bijela kuća.

Razgovor i s Obradorom

U jednom od prvih poteza na dužnosti predsjednika, Biden je opozvao dozvolu izdanu u martu 2019. za naftovod, koji bi naftu iz Kanade vodio u SAD, navodeći da njegova izgradnja nije u skladu s ekonomskim i klimatskim ciljevima njegove administracije.

Biden je razgovarao i sa predsjednikom Meksika Andresom Manuelom Lopezom Obradorom.

Obrador je na Twitter profilu napisao kako je s Bidenom imao veoma plodonosan razgovor.

“Predsjednik Biden bio je pun poštovanja i ljubazan. Razgovarali smo o odnosima dvije zemlje, migracijama, pandemiji COVID-19 i zdravstvenim pitanjima. Sve to pokazuje da imamo dobre odnose za naše zemlje i narode”, poručio je Obrador.

Prvog dana mandata, Biden je potpisao predsjedničku uredbu o ukidanju sredstava sa zid izgrađen na meksičkoj granici, što je jedna od najkontroverznijih odluka mandata Donalda Trumpa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo