7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

24.01.2021 / 20:00 BiH - Formiranje vlasti

BH blok u Mostaru ne želi pregovarati s pojedincima odgovornim za izbornu krađu

BH blok u Mostaru ne želi pregovarati s pojedincima odgovornim za izbornu krađu
Foto: Vijesti.ba

Bh. blok odbio je poziv za sutrašnji sastanak koji im je nedavno uputio čelnik mostarske SDA Salem Marić.

Potvrdio je ovo i predsjednik mostarskog SDP-a Arman Zalihić te naveo razloge zbog kojih predstavnici Bh. bloka sutra neće na razgovore s 'Koalicijom za Mostar'.

- S obzirom na poziv na razgovore koji smo dobili od strane Koalicije za Mostar na temu 'Zajednički prioriteti u radu Gradonačelnika i Gradskog vijeća' obavještavamo predstavnike Koalicije i sveukupnu javnost da mi u BH Bloku ne možemo prihvatiti predloženi termin za razgovore, navodi Zalihić i dodaje:

- Iako smo spremni na razgovore sa svim političkim akterima koji će participirati u Gradskom vijeću Mostara smatramo da eventualni razgovori moraju biti bolje pripremljeni s jasnim pregovaračkim timovima.

Zalihić navodi da personalni sastav pregovaračkih timova svih političkih subjekata mora biti jasno definiran i prihvatljiv svim političkim subjektima, zbog inkriminacije pojedinih vijećnika u izbornom procesu.

- Inače nećemo biti u mogućnosti sudjelovati u bilo kakvim razgovorima. Predlažemo da okosnica tih razgovora budu nositelji gradskih lista političkih subjekata koji participiraju u Gradskom vijeću Grada Mostara, napisao je Zalihić.

Iz ovoga se da iščitati jasna poruka Bh bloka da nemaju namjeru sjedati za isti stol, prije svih, sa predsjednikom GO SDA Salemom Marićem za kojeg se u ponovnom prebrojavanju utvrdilo da mu je na 14 biračkih mjesta dopisano oko 1000 preferencijalnih glasova. Samo prestanku daljeg brojanja Marić može zahvaliti ulazak u Gradsko vijeće.

S druge strane, očigledna je spremnost Bh bloka da okosnica razgovora budu nosioci lista, odnosno kada je konkretno u pitanju 'Koalicija za Mostar' to bude dr. Zlatko Guzin.

- Ovim putem zahtijevamo da se poziv za pregovore osim na adrese SDP-a, NS-a, šalje i na adresu našeg partnera PMP-a, budući da ćemo zajednički djelovati u pregovorima, naveo je Zalihić i dodao:

- Također, napominjemo da ćemo sa zanimanjem pratiti kako će se predstavnici SDA i HDZ ponašati u federalnom parlamentu kada je u pitanju usvajanje amandmana Lane Prlić i Anera Žuljevića kojima se pitanje usvajanja budžeta vraća tamo gdje mu je i mjesto – u Gradsko vijeće Grada Mostara.  Smatramo da novi gradonačelnik ili gradonačelnica mora imati pravo predložiti budžet, a ne da postanu referent platnih naloga nakon što gradski proračun umjesto Gradskog vijeća Mostara usvoji Parlament Federacije BiH.

Zalihić navodi da ishod procedure koja se ovih dana odvija u Parlamentu FBiH bit će bitna odrednica o tome kako će i na koji način BH Blok razgovarati s ostalim političkim subjektima u Mostaru.

- Zbog toga, predlažemo da sačekamo ishod tog postupka te nakon toga organiziramo zajednički sastanak tri najzastupljenije političke opcije (BH Bloka, SDA i HDZ-a BiH)  u Gradskom vijeću Grada Mostara koji, ako postoji dobra volja, mogu osigurati funkcionalnu gradsku administraciju, navodi Zalihić.

U krugovima Bh bloka, ali i same SDA u HNK uveliko se govori o bojazni kako učešće Marića u pregovorima gotovo sigurno vodi izboru Marija Kordića iz HDZ-a za gradonačelnika Mostara. Uz to u hercegovačkoj SDA su shvatili i "igre" gradskih odbora SDA i HDZ-a oko budžeta Mostara u Parlamentu FBiH pa bi se moglo desiti da neki zastupnici ove stranke uskrate svoju podršku tom prijedlogu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo