9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

27.01.2021 / 12:49 BiH - Odata počast žrtvama

Međunarodni dan holokausta obilježen u Mostaru

Međunarodni dan holokausta obilježen u Mostaru
Foto: FENA - Vijesti.ba

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta predstavnici židovske zajednice, antifašističkih udruga i izaslanstvo Grada Mostara, koje je predvodila glavna savjetnica Radmila Komadina, položili su vijence na židovskom groblju "Sutina".

- Mi starije generacije dužni smo da uporno gajimo sjećanje na žrtve holokausta kako se takvo nešto više nikad ne bi ponovilo. Fašizam ima milijun lica i moramo biti uporni u našoj misiji da se novim generacijama ne dogodi prokletstvo rata kakvo smo imali 90-ih godina. Što nas je više veće su nam šanse da uspijemo u našoj nakani - poručio je predsjednik Židovske zajednice Mostara Zoran Botić.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić dodao je kako se na Međunarodni dana holokausta treba prisjećati prošlosti, ali i nadahnuti za budućnost.

- Mi u Bosni i Hercegovini ne tako davno svjedočili smo zločinima i masovnim pogubljenjima. Moramo učiti iz takvih stvari, ali i na iskustvu židovskog naroda, koji je došao na rub istrebljenja, ali se snagom, jedinstvom i voljom uzdigao se - kazao je Đulić.

Odlukom Glavne skupština Ujedinjenih naroda Međunarodni dan holokausta obilježava se 27. siječnja, na datum kada je 1945. oslobođen koncentracijski logor "Auschwitz".

Nacističke vlasti u holokaustu su ubile oko šest milijuna Židova, a od tog broja oko jedan milijun u Auschwitzu.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo