16°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

27.01.2021 / 19:38 KORONAVIRUS - Državi nije potrebna karantena

Predsjednik Tanzanije tvrdi da Bog štiti od korone: Vakcine nisu dobre

Predsjednik Tanzanije tvrdi da Bog štiti od korone: Vakcine nisu dobre
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Predsjednik Tanzanije John Magufuli je rekao da njegovoj državi nije potrebna karantena jer stanovnike od koronavirusa štiti Bog te da su rješenja iz kućne radinosti, poput udisanja vodene pare, djelotvornija od vakcine.

"Vakcine nisu dobre. Da jesu, onda bi bijelac napravio vakcinu za HIV/AIDS", rekao je Magufuli u govoru na zapadu zemlje.

U Tanzaniji, državi s oko 58 miliona stanovnika, od početka pandemije službeno je bilo 509 slučajeva zaraze koronavirusom s 21 smrtnim slučajem, prenosi Hina.

Prema podacima sveučilišta Johns Hopkins, susjedna Kenija, koja ima 47.6 miliona stanovnika, imala je 100 tisuća zaraženih i 1.7 tisuća umrlih.

"Mi Tanzanci se nismo zaključali i ne očekujemo da ćemo to učiniti. Ne mislim da će itko objaviti opću karantenu jer je naš Bog živ i on će nas i dalje štititi", rekao je Magufuli na svečanom otvaranju nove farme u svom rodnom gradu u okrugu Chato.

Njegova vlada bila je na meti kritika međunarodne zajednice

"Također, nastavit ćemo poduzimati preventivne mjere, uključujući udisanje pare. Udišite dok se molite Bogu, molite se dok uzgajate kukuruz, krumpire, kako biste mogli dobro jesti i da koronavirus ne može ući u vaše tijelo. Mnogi će vas plašiti, moji Tanzanci, no morate čvrsto ustrajati."

Magufuli je sredinom prošle godine, posumnjavši u vjerodostojnost inozemnih testova na koronavirus, naredio da se umjesto ljudi tajno testiraju životinje i voće te je, nakon što su pokazali pozitivne rezultate, testove proglasio tehnički neispravnima.

Njegova vlada bila je na meti kritika međunarodne zajednice jer je tajila podatke o zaraženima, a Magufuli je objavio da su na koronavirus bili pozitivni papaja, koza i ovca.

"Nešto se tu sumnjivo događa. Ranije sam rekao da moramo biti svjesni toga da za ovu zemlju nije dobra sva pomoć koju nam šalju" iz inozemstva, rekao je tada čelnik Tanzanije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo