14°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

07.02.2021 / 11:21 Obrazovanje - Krug 99

O znanosti se ne mogu pitati 'loši đaci' i njihove stranačke falange

O znanosti se ne mogu pitati 'loši đaci' i njihove stranačke falange
Foto: FENA
Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Senadin Lavić tvrdi da su obrazovni sistem i nauka osnovni instrumenti društvenog razvoja u svim razvijenim zemljama svijeta.

To je kazao na redovnoj sesiji Kruga 99 koja je danas održana u online formatu o temi "Znanost i obrazovanje u 21. stoljeću - BiH i zakoni".

Govoreći o obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini i regionu, Lavić smatra da u tom segmentu dominira 'nered' te da nekompetentni i nedorasli kadrovi preuzimaju upravljanje obrazovnim sistemima.

Lavić je istakao nužnost stvaranja zakonskog okvira obrazovnog sistema na nivou BiH te je poručio da cijelo društvo mora steći svijest o značaju obrazovanja i znanstvenih istraživanja.

Kao polaznu tačku reforme obrazovanja, Lavić je izdvojio precizno definiranje pojma znanosti te da tu definiciju mogu dati samo znanstvenici.

- U neodgovornim društvima, stvorena je predstava da su znanost i obrazovanje potrošni materijal i da u njih ne vrijedi ulagati te da društvu ne trebaju obrazovanje i znanost. Protiv toga se moramo boriti - poručio je Lavić.

Psiholog Bojan Šošić izrazio je potrebu za očuvanjem autonomije univerziteta u BiH.

- To su sistemi koji sami sebe dovede u red, jer prvoklasan profesor će učiniti sve da iza sebe ostavi prvoklasne nasljednike - poručio je Šošić.

U takvim sistemima, naglasio je, nije potrebno vanjsko uplitanje pod različitim izgovorima.

- Reguliranje sistema visokog obrazovanja kroz uticaj vanjskih sistema, nerijetko na 'mala vrata' uvode poluge kontrole. Autonomija je najveća vrijednost koja mora biti očuvana - naglasio je.

Profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Hazim Bašić izrazio je potrebu hitnog formiranja ministarstva za nauku na nivou države, a predsjednik Asocijacije Krug 99 Adil Kulenović upozorava da jedan od najvažnijih instrumenata urušavanja države predstavlja urušavanje obrazovnog sistema.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo