16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

23.02.2021 / 20:24 Obrazovanje - Kanton Sarajevo

Ministrica Husić-Mehmedović i rektor Škrijelj posjetili tri fakulteta

Ministrica Husić-Mehmedović i rektor Škrijelj posjetili tri fakulteta
Foto: FENA

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Melika Husić-Mehmedović i rektor Univerziteta u Sarajevu, Rifat Škrijelj posjetili su Fakultet zdravstvenih studija, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet i Fakultet za saobraćaj i komunikacije.

U uvodnim obraćanjima tokom posjeta ministrica Husić-Mehmedović je predstavila ostvareni napredak u uspostavljanju novog Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, trenutni status pripreme teksta novog Zakona o visokom obrazovanju.

Govorila je o aktuelnim procesima koji se vode na nivou Ministarstva, a odnose se na različite aktivnosti podrške u oblasti visokog obrazovanja, te realizaciju budžetskih sredstava namijenjenih naučnoistraživačkoj djelatnosti.

U razgovoru sa predstavnicima fakulteta Husić-Mehmedović je naglasila potrebu da se iskoriste mogućnosti za realizaciju praktične nastave organizirane u okviru važećih mjera epidemiološke zaštite.

- Neophodno je i da se na nivou fakulteta pripreme što kvalitetniji projekti u oblasti naučnoistraživačke infrastrukture koji će biti podržani budžetskim sredstvima namijenjenim nauci - istakla je ministrica Husić-Mehmedović.

U predstavljanju Fakulteta zdravstvenih studija (FZS), dekanesa Arzija Pašalić je istakla napredak u zatvaranju višemilionske finansijske konstrukcije kojom će Fakultet dugoročno riješiti pitanje smještaja u okviru objekata Paviljon VIII i Paviljon IX Javne ustanove „Studentski centar“ Sarajevo.

FZS realizuje sedam studijskih programa za više od 1.100 studenata i osposobljava zdravstvene profesionalce u mahom deficitarnim zanimanjima širokog spektra zdravstvene profesije, te je veoma popularan u domaćim, ali i regionalnim okvirima.

U tom smislu je rektor Škrijelj naročito istakao domaćinsko poslovanje Fakulteta zdravstvenih studija, zbog čega je primjer koji  govori koliko posvećeno i strateški opredijeljeno rukovodstvo može, i u  nepovoljnim okolnostima, napraviti značajan iskorak u odnosu na sve izazove sa kojima se suočava sistem visokog obrazovanja u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Tokom posjete Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu (PPF), dekan Muhamed Brka sa prodekanima, upoznao je prisutne sa ključnim aspektima rada Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, studijskim programima, naučnoistraživačkim radom, međunarodnom saradnjom, kao i trenutnim aktivnostima Fakulteta.

Nova zgrada PPF u Kampusu Univerziteta u Sarajevu je jedan od prioritetnih kapitalnih projekata ove visokoškolske ustanove u narednom periodu.

Posjete organizacionim jedinicama Univerziteta u Sarajevu, organizirane kako bi se sagledale okolnosti u kojima fakulteti djeluju, te prioriteti i problemi koje je potrebno rješavati kroz zajedničko djelovanje Univerziteta i Ministarstva, nastavljene su i danas.

Posjetama su prisustvovali i prof.dr. Enita Nakaš, prorektorica za međunarodnu saradnju UNSA,  Samir Dolarević, predsjednik Vijeća grupacije tehničkih nauka i Naris Pojskić, predsjednik Vijeća grupacije prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo