12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

24.02.2021 / 19:27 Politika - Predsjedništvo BiH

Dodik primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Litvanije za BiH

Dodik primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Litvanije za BiH
Foto: FENA

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio je  akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Republike Litvanije za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti Vytautasa Pinkusa.

Dodik je istaknuo da su politički odnosi BiH i Republike Litvanije dobri i prijateljski, ali da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje i razvijanje bilateralnih odnosa u svim oblastima.

Na sastanku je, osim o aktuelnim temama za obje zemlje, razgovarano o načinima borbe protiv širenja pandemije COVID-19, te o zastoju u procesu nabavke vakcina. Također je razgovarano o ilegalnim migracijama na našim prostorima i načinima kako da se BiH odgovarajuće suoči sa pojačanim migracijskim pritiskom.

Dodik je ponovio opredijeljenost BiH prema članstvu u EU i provedbi reformi u procesu evropskih integracija.

Ambasador Pinkus je naglasio da Litvanija podržava i da je dalje spremna pružati podršku BiH i njenoj opredijeljenosti za priključenje Evropskoj uniji. Također je naglasio da će raditi na unapređenju bilateralnih odnosa dvije zemlje, a posebice na ekonomskom planu.

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik izrazio je podršku novoimenovanom litvanskom ambasadoru i zaželio mu uspjeh u radu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo